З юристів і економістів – у робітники. В Україні можна будет швидко підтвердити професійні навички, навіть якщо ви ніде не вчилися

В Україні можна буде отримати робітничій диплом навіть без навчання в ПТУ. Йдеться про підтвердження навичок в так званих кваліфікаційних центрах. Кілька десятків таких центрів уже працюють, і мережу планують розширювати. Про це заявив голова Національного агентства кваліфікацій Юрій Баланюк на великій освітний конференції Серпнева, що відбулася 25 серпня.

В Україні назріває великий дефіцит робочих кадрів. Як зазначив президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошніченко, якби прямо зараз довелося відбудовувати Каховську ГЄС, на це просто не вистачило б потрібних спеціалістів. Тому в справі підготовки робітничіх кадрів потрібен прорив. І, схоже, держава готова його зробити.

Швидка кузня кадрів

Як розповів Баланюк, в Украхні вже діє 29 кваліфікацийних центрів, в яких можна підтвердити свої навички у майже у 150 професіях. Цією можливістю вже скористалось біля 1500 українців, і аони вже працюють за новою спеціальністю. 

Та це – тільки початок. Мережу кваліфікаційних центрів планується розширювати. На неї й у держави, й у роботодавців великі плани. Кваліфікаційні центри повинні забезпечити швидку поставку робітничих кадрів на ринок праці, який вже зіштовхнувся з дефіцитом робочіх рук, і, як прогнозується, найближчим часов він лише поглиблюватиметься.

Як зазначив Олексій Мірошниченко, наприклад, для відбудови Каховської ГЕС потрібно буде 5-6 тисяч кваліфікованих робітників – машиністів спеціального обладнання, бульдозеристів тощо. Тоді як профтехучилища, де є підготовка таких кадрів, щороку набирають лише по кілька десятків бажаючих навчатися за цими професіями. І навіть, якщо набір розшириться, для підготовки спеціалістів потрібен час, а ринок праці чекати не може.

Що таке кваліфікаційні центри та як вони працюють

Що таке кваліфікаційни центри та як там можна швидко отримати диплом за новою професією? Кваліфікаційні центри- це акредитовані Національним агентством кваліфікацій заклади, де кожен може підтвердити навички в тій чи інший професіі, навіть якщо не має диплому про її здобуття. Наприклад, зараз ви – професійний юрист, але – без роботи, і осоливих перспектив її знайти, бо ринок праці у цьому сегменті перенасичений. Та, окрім законів, знаєтеся на таких практичних речах, як, скажімо, вкладання плитки. 

У кваліфікаційному центрі ви можете підтвердити, що дійсно вмієте вкладати плитку, і отримати спеціалізацію плиточника, що дозволяє влаштовуватися на роботу уже за цією новою професією. Як пояснили в Національному агентстві кваліфікацій, кваліфікаційні центри мають право проводити оцінку та визнавати результати неформального навчання, і присвоювати професійні кваліфікації.

“Для  роботодавця важливо не те, де працівник здобув свою освіту, а те, якими навичками і компетентністями він володіє”, – зазначив Баланюк.

Голова комітету сталого розвитку Федерації роботодавців України Олена Колеснікова додала, що після війни підприємства будуть відновлюватися з урахуванням вимог «зеленого переходу» (безвуглецева економіка, на якій зараз робить акценти ЄС), що передбачає сучасні екологічні та ресурсозберігаючі технології. А для їх втілення потрібно швидко змінювати підходи до перенавчання кадрів.

На думку експерта з питань професійної освіти Польського фонду міжнародної солідарності Генадія Русанова, головними для роботодавців стануть так звані «м’які навички» претендентів на роботу — вміння працювати в команді, витривалість у стресових ситуаціях тощо. А  професійним тонкощам вони їх навчать самі, що дозволить опанувати нову спеціальність та згодом підтвердити її у кваліфікаційному центрі.

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *