За яких умов можна позбутися боргів, ставши банкрутом

Фізична особа може офіційно визнати себе банкрутом, щоб домогтися списання боргів, однак це непросто. Для цього потрібно залучати арбітражного керуючого та вже мати гроші на правову допомогу. Як стверджують юристи, що займаються такими справами, найімовірніше, історія завершиться тільки реструктуризацією боргу, а не його списанням.

У коментарі Delo.ua адвокат Віктор Мороз підтвердив складність такої практики. За його словами, на рік кількість успішного визнання фізособи банкрутом може складати всього лише десятки випадків.

“Це справді дуже важко. Якраз зараз займаємось одним таким клієнтом, у якого близько десяти різних кредиторів: і банків, і МФО. До західної практики нам ще рухатись і рухатись. У нас надзвичайно надмірна бюрократизація цього питання. І знову ж це дорого для клієнта, який має заплатити за те, щоб стати банкрутом”, – сказав Мороз. 

Якщо на боржнику перед банком “висять” інші зобов’язання, то з ними за бажанням стати банкрутом теж потрібно розібратись, бо, наприклад, списання заборгованості по аліментах чи компенсації за заподіяну шкоду людині бути не може. А на це знову ж потрібні кошти. Але й при цьому ймовірність стати банкрутом мізерна.

 За яких умов можна стати банкрутом

Йти на визнання себе банкрутом варто лише тим, хто дійсно потрапив у надскладне фінансове становище і не має очевидної змоги розрахуватися з банком. Рішення по цьому питанню виносить суд після того, як боржник подає до нього відповідну заяву. До речі, разом із цим вступає в дію заборона на виїзд за кордон (попри вже наявну заборону перетинати кордон деяким категоріям населення).

Як тільки в суді відкривається справа про банкрутство фізособи, нарахування штрафів та відсотків за кредитом заморожується. Паралельно усі борги, якщо їх кілька, зводяться до однієї справи. Визнання банкрутом означає мораторій на стягнення боргів і претензії колекторів.

У разі визнання людини банкрутом все її майно, окрім житла, де проживає фізособа, продається для погашення заборгованості. Необхідні умови для набуття статусу фізособи-банкрута наступні:

  • якщо заборгованість перевищує 30 мінімальних зарплат (201 тисячі гривень),
  • коли боржник припиняє гасити кредити або здійснювати інші планові платежі в розмірі щонайменше 50% від розміру щомісячних платежів,
  • винесення судом постанови у виконавчому провадженні щодо відсутності у заявника майна, яке підпадає під стягнення за борги,
  • інші обставини, які підтверджують неможливість виконання грошових зобов’язань чи здійснення звичайних поточних платежів.

Якщо ж боржнику таки “пощастить” стати банкрутом, то після цього списанню підлягають такі борги:

  • кредити у банківських і небанківських фінустановах,
  • штрафи, податкова заборгованість,
  • заборгованості з комуналки,
  • борги, пов’язані з укладенням договорів та угод цивільно-правового характеру.

За що все одно доведеться платити

У випадках, якщо внаслідок ворожих обстрілів було знищено майно, придбане за банківський кредит (іпотека, автокредит), позичальник зобов’язаний компенсувати банку борг. Юрист Володимир Копоть звернув увагу на один нюанс.

“Сама іпотека – це забезпечення зобов’язань. Клієнт позичив у банку гроші та має їх віддати. Банк таким чином через іпотеку й автокредитування страхується. Як правило, позичальник таке майно не застраховує. Саме тому він вимушений у випадку руйнування відновити банку майно або компенсувати все грошима”, – зазначив Копоть. 

Нюанс у тому, що навіть якщо придбане через іпотеку житло чи автівку через автокредит і застрахувати, далеко не кожна страхова компанія погодиться виплачувати компенсацію збитків, спричинених воєнними діями. На практиці такого практично не відбувається.

“Страхові випадки через війну не покриваються. Одна справа, коли житло було зруйноване через зсув ґрунту або вибух газу у сусідів. Тут страхова працює. А коли, скажімо, прилетіла в житло ракета, то страхова перепросить і пошлеться на розділи, де значаться випадки, коли компанія завданої шкоди не компенсує. Відтак все падає на плечі позичальника”, – додав Копоть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Мін'юст розробив дорожню карту в сфері банкрутства – подробиці
  • Банкрутство або розпуск. Аналітики розповіли, скільки у 2023 році закрилося стартапів
  • Радянського шампанського більше не буде: Харківський завод шампанських вин визнали банкрутом
  • Борги Енергоатому спровокують банкрутство інших енергопідприємств – експерт

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *