Вперше за 15 місяців НБУ змінив курс долара: на скільки він подорожчав

Курс долара Нацбанку України виріс вперше з липня 2022 року. НБУ анонсував котирування на 4 жовтня, які були визначені на основі торгів на міжбанковському ринку. Курс американської валюти піднявся трошки більше, ніж на 2 копійки.

Згідно з інформацією Національного банку, офіційний курс гривні до долара на 4 жовтня 2023 року склав 36,5901 гривень за одиницю валюти. Це є зростанням на 0,0215 грн у порівнянні із попереднім курсом. Відповідні дані опубліковані на сайті регулятора.

Початкові торги на міжбанку 3 жовтня відкрилися на рівні 36,55-36,60 грн/долар (купівля-продаж), а у другій половині дня курс піднявся до 36,61-36,66 грн/долар. На готівковому ринку було зафіксоване зростання курсу на 25 копійок, до 38,40 гривень за долар.

Водночас курс євро формується НБУ в залежності від міжнародних котирувань. Станом на 4 жовтня, офіційні котирування євро становитиме 38,3263 гривень за одиницю, це на 0,1914 грн менше порівняно з попереднім показником.

НБУ скасував фіксований курс долара

З вівторка, 3 жовтня, в Україні скасували фіксований курс долара і запровадили так званий “режим керованої гнучкості” обмінного курсу. Цей режим відрізняється від того, який діяв у нашій країні до 24 лютого 2022 року, тобто до початку великої війни проти рф. В Нацбанку запевнили, що новий курсовий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку. Також він зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів.

Регулятор додав, що Для громадян новий режим передбачає зменшення ризиків, пов’язаних з коливаннями курсу. В НБУ заявили, що контролюватимуть “стрибки” валюти. Сильних змін котирувань Нацбанк у найближчій перспективі не прогнозує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Керована гнучкість від НБУ: що це значить для українців та яким буде курс гривні
  • Євро знову почало дешевшати, а долар дивує цифрами – НБУ встановив курс валют 3 жовтня
  • НБУ скасовує фіксований курс валют: що це означає для економіки і громадян

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *