За рік програми державної іпотеки єОселя видали лише 3 543 кредити – причина

Сотні тисяч українців подали заявку на придбання житла за програмою “єОселя”, але за рік видали менше ніж 4000 кредитів. Одна з причин, чому до фінальної угоди добираються не всі – невірна інформація щодо умов кредитування. Наприклад, мобілізовані військовослужбовці, які не підписали контракт, не мають права взяти участі у ній. Але багато з них дізнаються про це після подання заявки.

У коментарі Liga.net керівниця відділу продажу агентства АН Realterra Наталія Паламарчук зазначила, що зацікавлення програмою “єОселя” велике, але реклама часто вводить в оману, кажучи, що квартиру можна купити в один клік. Загалом за рік дії державної програми доступної іпотеки видали 3543 кредити на 5,03 мільярда гривень.

У державній компанії “Укрфінжитло” впевнені, що до кінця року зможуть збільшити кількість угод до 10 тисяч. Переважну більшість житла придбали військові та силовики – 2 527 квартир, педагоги та медики – 416 та 363 відповідно. Вони мають право взяти пільгову іпотеку під 3% річних. Водночас під 7% змогли взяти кредит лише 173 людини. Це пояснюється тим, що, за умовами програми, можна придбати квартиру в будинку, що будується або не старшому за три роки на момент укладення договору. 

Кількість поданих заявок втричі більша, ніж очікувалося на старті. Лише 15-20% від загальної кількості громадян, які подали заявку на кредит, отримують попереднє позитивне рішення банку. Після того вони починають шукати квартиру та збирати потрібні документи. У липні подали понад 37 050 заявок, серпні – 94 680, вересні – 57 460. З них у липні погодили 571 кредит, у серпні – 612, вересні – 694.

За даними ЛУН, у Києві та області для участі в програмі акредитовано 39 та 59 житлових комплексів. У Львові таких ЖК – 25, Одесі – 14, Дніпрі – 11, Івано-Франківську – 10. Найчастіше за програмою купують вже збудовані квартири з документами. У незавершених об’єктах продажі житла дуже низькі. Водночас на ринку майже втричі більше комплексів, які підходять під “єОселю”, але не беруть участі.

На початку роботи з “єОселею”, в жовтні минулого року, рієлтору потрібно було зробити до 45 дзвінків, щоб домовитися хоча б про один-два перегляди. Але зараз, як стверджують експерти з нерухомості, продавці більш обізнані та охочіше погоджуються на покази та співпрацю за цією програмою.

Які є види пільгових кредитів “єОселя” та як скористатися послугою

Зараз доступна іпотека під 3% та 7% для різних категорій. Умови та приклади розрахунків дивіться на сайті. Щоб скористатися послугою виконайте декілька кроків:

  • Зайдіть у “Дію”, “Послуги”, “єОселя”,
  • Вкажіть склад сім’ї та дохід,
  • Заповніть дані про житло, яке хочете купити в кредит,
  • Виберіть банки й підпишіть заяву Дія.Підписом.

Клік-клік — і готово. Не потрібно ходити в банки та заповнювати заяву вручну. Все швидко й зручно в смартфоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Доступне житло: «ПриватБанк» видав перший пільговий кредит за програмою «єОселя»
  • У Києві в орендаря відсудили землю, на якій будують житловий комплекс Академ-Квартал
  • Як ВПО отримати гроші на оренду житла – обов’язкові критерії та перелік документів

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *