Чи підтримує Київстар через своїх власників російських загарбників?

6 жовтня 2023 року СБУ повідомило, що суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова. Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 млрд грн.

Тобто, СБУ повідомило, що суд арештував корпоративні права. Це не активи компаній, а права Фрідмана, Авена та Косогова у статутному капіталі, ймовірно, таких підприємств:

  • Київстару,
  • Миргородського заводу мінеральних вод,
  • МОРШИНСЬКОГО ЗАВОДУ мінеральних вод ОСКАР,
  • ПРАТ ІДС
  • ТОВ ІДС АКВА СЕРВІС
  • Приватне підприємство ІВА
  • Дочірнє підприємство Нова.Ком
  • ТОВ Потужність
  • АЛЬФА СТРАХУВАННЯ
  • ТОВ Паритет-фінанс
  • Альфа-лізинг Україна
  • Сенс-діджитал.
  • Універсальна лізингова компанія Альфа.

9 жовтня пресслужба Київстару вхопилася за невірно розтлумачене журналістами юридичне визначення та заявила, що в них все в порядку. 

«У ряді ЗМІ з`явились повідомлення про «арешт 100% активів Київстару», що не відповідає дійсності, оскільки насправді йдеться виключно про корпоративні права, що не впливає на операційну діяльність компанії», – повідомив мобільний оператор.

В Київстарі нагадали, що «підсанкційні особи не є кінцевими бенефіціарними власниками Київстару, а володіють міноритарними частками, які не дають можливості здійснювати вирішальний вплив на управління чи господарську діяльність оператора, та не отримують дивідендів від діяльності компанії».

Проте “все не так однозначно”.

Як росіяни пов’язані з Київстаром

Згідно із даними з реєстру Мін’юсту, ПРАт “КИЇВСТАР” на 99.99% належить компанії з Нідерландів VEON HOLDINGS B.V. 

Згідно з даними нідерландської компанії, VEON не має контрольного акціонера. Тобто такого, у якого був би вирішальний вплив. Проте 47,9% акцій VEON HOLDINGS B.V. належать Letterone Investment Holdings SA.

Михайло Фрідман та Петро Авен потрапили під санкції США

Михайло Фрідман (ліворуч) та Петро Авен (праворуч) потрапили під санкції США

Власниками LetterOne були російські бізнесмени Михайло Фрідман, Петро Авен та Герман Хан. Саме через це британський уряд наказав компанії LetterOne продати регіонального провайдера Upp, пославшись на побоювання щодо національної безпеки. Про це писав Forbes з посиланням на Financial Times. 

До того ж у власності VEON, окрім Київстару, є російська компанія «Вымпел-Коммуникации», яка працює під брендом Beeline, який є в інформаційному пакеті бренду Veon. 

До того ж раніше Veon називався інакше – VimpelCom Ltd.

“У 2010 році в результаті об’єднання “ВимпелКом” з найбільшою стільниковою компанією України “Київстар” створено глобальний телекомунікаційний холдинг – VimpelCom Ltd, – йдеться в архівованому повідомленні на сайті Білайн. – VimpelCom трансформувався у глобального міжнародного гравця, одного з найбільших у світі за розміром абонентської бази”.

Олександр Лємєнов

Олександр Лємєнов заявив, що VEON одночасно володіє і «Вымпелкоммуникациями», які обслуговують «Спецсвязь» збройних сил рф. Фото – statewatch.org.ua

 

Наразі зараз Veon відмежувався від росії та на сайті компанії немає інформації щодо її представництва в країні-агресорці. Й зрозуміло чому: компанія «Вымпел-Коммуникации» обслуговує «Спецзв’язок» збройних сил росії. Про це заявляв представник StateWatch Олександр Лємєнов. 

Тобто виходить, що Київстар – це відгалуження російського телекомунікаційного бізнесу. Який завдяки своїм власникам може фінансувати російську економіку.

За даними СБУ, Михайло Фрідман «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора. 

Серед них – «Тульський патронний завод», який виробляє набої, а також «Уральський оптико-механічний завод імені Яламова», де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів рф.

Що кажуть про зв’язок з росіянами в Київстарі

З 28 лютого 2022 року Фрідман перестав бути директором правління VEON. Цю новину прибрали з сайту компанії, проте інформація залишилася у кешированій версії сторінки. 

«У лютому 2022 року група VEON виключила зі складу Ради директорів осіб, які потрапили під санкції ЄС, їх фінансові активи заморожені, а самі вони не беруть жодної участі або не мають впливу на управління групою VEON», – підтвердили інформацію на офіційному сайті українського мобільного оператора. 

Розуміючи токсичність зв’язків із росією, 10 жовтня 2023 року Veon оголосив про завершення виходу з росії та продаж російського активу «Вимпелком». 

«Після виконання довгої низки юридичних процедур, наш 100% акціонер VEON ставить крапку в відносинах з російським телеком ринком. Це означатиме зміцнення стратегії розвитку компанії на шести інших ринках, в тому числі – в Україні», – заявив президент Київстару Олександр Комаров.

Олександр Комаров

Олександр Комаров заявив про розвиток мобільного оператора у найближчі 3 роки. Фото – open4business.com.ua

 

Планується, що у найближчі три роки VEON планує інвестувати в Україну 600 млн доларів, які будуть направлені на відбудову телеком мережі та розвиток цифрових послуг і нових мобільних технологій. Але вихід з російського ринку не означає, що до власників українського мобільного оператора не будуть мати відношення росіяни. З огляду на те, кому належить понад 47,9% акцій нідерландської компанії Veon.

До того ж топменеджмент Київстару свого часу мав зв’язки з росією. Голова Наглядової ради мобільного оператора Геннадій Газін з вересня 2012 року по вересень 2019 року обіймав посаду члена інвестиційного комітету Russian-Kazakhstan Nanotechnology Fund. А з червня 2020 року по червень 2022 року Газін був Головою Ради директорів компанії “ВЕОН Лтд.”. 

З огляду на це виникає єдине питання: чому СБУ та українська влада так довго тягнули з націоналізацією Київстару, в якого є інформація про 24,1 млн абонентів? Крім даних з реєстрів на зв’язок з росією вказували синхронні технічні збої в роботі українського мобільного оператора та російського «Білайна». Це може вказувати на те, що компанії спільно використовують обладнання та програмне забезпечення.

Чи можливо, що розмови українців прослуховують спецслужби рф, а дані можуть зливатися через споріднений програмний код, як у «Білайна»? На ці питання мають відповісти правоохоронці.

Проте в США не чекали на докази, а тільки через підозри, що уряд Китаю – один із бенефіціарів HUAWEI, ця компанія втратила американський ринок. Чи війна, яка триває 9 років не привід позбавити росію можливості заробляти на українцях?

Раніше Інформатор писав, що підсанкційний російський олігарх Фрідман відмовився назвати путіна воєнним злочинцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Річниця наймасованішої атаки на Київ – як сьогодні виглядають постраждалі об’єкти
  • Мін'юст України хоче забрати у Фрідмана частки у Київстарі: що зроблять
  • СБУ пропонує уряду розширити законні підстави для заборони Московського патріархату: документ
  • Чи готові Київстар, Vodafone та Lifecell до роботи в умовах блекаутів – результати перевірки Нацкомісії

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *