Зарплати в Україні продовжать зростати, компанії конкурують за фахівців, – НБУ

У 2023 році в Україні середня номінальна зарплата зросте на 19,6%, а реальна – на 3,9% з урахуванням інфляції.

Про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку України за липень.

В квітні НБУ очікував, що реальна зарплата в Україні зросте на 3,7%, тож регулятор дещо покращив свій прогноз.

В Нацбанку відзначили покращення фінансового стану домогосподарств – на це, за даними регулятора, повпливали такі фактори, як конкуренція підприємств за кваліфіковані кадри, пожвавлення економічної активності населення та виплати бюджетникам, зокрема військовим.

НБУ прийшов до висновку, що номінальна та реальна оплата праці в Україні надалі зростає. Це пояснюється у тому числі і уповільненням інфляції. Водночас вагому підтримку доходів українців надавали соцвиплати з бюджету та індексація пенсій.

Згідно з прогнозом регулятора, на тлі відновлення економіки пожвавлюється попит на робочу силу – це, на тлі ще значної інфляції, підтримуватиме значні темпи зростання номінальних зарплат, особливо у секторах, де спостерігається дефіцит кваліфікованих кадрів. Також в НБУ зазначили, що після завершення війни цьому сприятиме також і конкуренція з закордонними роботодавцями за мобільну робочу силу.

НБУ очікує, що підвищення реальних зарплат відновиться вже у 2023 році, однак темп лишатимуться на низькому рівні через високу інфляцію та повільне зростання продуктивності.

За прогнозом НБУ, у 2024 році номінальна зарплата зросте на 16,1%, реальна – на 5,2%, у 2025 році номінальна на 12,8%, реальна – на 5,4%.

Зарплати в Україні

Відомо, що в Україні роботодавці планують знову переглянути оклади працівників. Аналітики прогнозують, що вже восени середня зарплата українців може збільшитися. Серед причин виділяють два фактори – “кадровий голод” та зміни курсу валют. Аналітики переконані, що роботодавці збільшуватимуть оклади окремим працівникам, щоб утримати їх від наміру змінити місце роботи.

За останній рік найбільше зарплати зросли у таких секторах, як готельно-ресторанний бізнес, туризм, будівництво, архітектура, дизайн інтер’єру та роздрібна торгівля.

Окрім цього роботодавці активно використовують нематеріальні стимули для працівників, серед яких медичне страхування, психологічна підтримка, надання можливості дистанційної роботи тощо.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *