Зростання цін на пальне: Нацбанк зробив песимістичний прогноз щодо гривні

Через зростання цін на бензин в Україні пришвидшиться інфляція гривні. Це додасть приблизно 0,7% відсоткового пункту (в.п.) прямого внеску в зміну Індексу споживчих цін в поточному році.

Таким є прогноз Національного банку України (НБУ) згідно з опублікованим на сайті регулятору “Інфляційним звітом” за липень 2023 року. Однак вплив здорожчання пального буде не прямим, а опосередкованим, заспокоює НБУ. 

“Це (зростання цін – ред.) чинитиме непрямий вплив на інфляцію через перенесення вартості пального на ціни інших товарів та послуг, зокрема транспортних”, – уточнив регулятор.

Інфляційний прогноз НБУ в контексті росту цін на бензин

Інфляційний прогноз НБУ в контексті росту цін на бензин

Нацбанк припускає, що після планового здорожчання пального ціни з часом стабілізуються завдяки поступовму зниженню світової вартості нафти. Це, за прогнозом регулятору, станеться вже на початку 2024 року. 

Втім, економічний експерт Українського Інституту Політики Денис Гаєвський не згоден з оцінкою НБУ. В ексклюзивному коментарі “Інформатору” він заявив, що цифру у 0,7% відсоткового пункту вважає досить заниженою.

“З моменту повернення оподаткування пального на довоєнний рівень дизель та бензин додали у ціні приблизно 10%. При цьому потенціал зростання не вичерпано остаточно — зважаючи як на податкові фактори, які ще повністю не “відіграли” у ціні для кінцевого споживача, так і на фактор здорожчання нафти на світових ринках. Тому показник у 0,7%, на який, як зазначає НБУ, зросте інфляція у 2023 внаслідок зростання цін на паливо, виглядає явно заниженим”, – каже Гаєвський. 

Також експерт поперджає, що навіть скасування “воєнних” пільг для бізнесу не є гарантією росту доходів держбюджету. 

“Є суттєві ризики того, що бюджет не отримає в повному обсязі додаткові надходження від повернення довоєнних податків. Зростання цін призведе до падіння обсягів реалізації та повернення добре відомих схем по ухиленню від сплати акцизу та ПДВ”, – застерігає Гаєвський.

В Україні підняли ціни на пальне: в чому причина і скільки коштує бензин

Останнім часом вартість пального (бензину та дизелю) в Україні зростає. З серпня 2023 року відбулося чергове здорожчення цін на паливо. Однією з головних причин експерти називають повернення до довоєнних податків (з липня всі пільги за рішенням уряду були скасовані). До того ж на світових біржах зросла вартість нафти, з якої і виробляється бензин.

Наразі провідні українські мережі АЗС вже змінили цінники в бік здорожчання. За даними порталу auto.rio, середня вартість бензину А-95 наразі становить від 48 до 53 грн за літр. Ціни на “дев’яносто другий” трохи менші: від 48 до 51,20 грн за літр. Дизельне паливо продають за ціною від 52,90 до 56 грн за літр. А вартість автогазу на цей час становить від 27 до 29,20 грн за літр. 

Ціни на пальне в Україні станом на 4 серпня

Ціни на пальне в Україні станом на 4 серпня

Не дивлячись на суттєве здорожчення, експерти попедержають, що це ще не верхня межа і слід очікувати подальшого зростання цін. А НБУ констатує великі інфляційні ризики для української національної валюти.

Раніше ми писали, що з серпня в Україні виросли ціни на пальне. Також “Інформатор” повідомляв про сповільнення інфляції в червні 2023 року. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *