Зарплати українців ростуть чи падають? Результати соцдослідження

У липні середня зарплатня підвищилась у чотирьох областях: Дніпропетровській, Київській, Львівській та Одеській. Зростання відбулося у межах 225-1050 гривень. Про це йдеться у дослідженні ринку праці від work.ua. Між тим, як показує опитування компанії Active Group, більшість українців досить песимістично дивиться на свої прибутки.

Дослідження Active Group

Дослідження Active Group

Як показує дослідження Active Group, про те, що статки українців загалом збільшились, повідомили 17,8% опитаних. 44,6% опитаних заявили про зменшення своїх прибутків. Говорячи про свої власні статки, люди кажуть наступне:

  • Про зростання прибутків з початку літа заявило 18,6% опитаних.
  • 65,3% заявило про їх зменшення.

“Більшість українців помітили не зростання, а зниження зарплат. Тому що зростання зарплат з’їдається інфляцією. Так, влітку ми маємо сезонне зниження цін на продукти харчування. Але літо закінчиться і через місяць ціни на харчі полетять вгору. Люди це знають і готуються. Крім того, на відчуття економічного благополуччя впливає зростання тарифів ЖКХ. Тож, навіть якщо в абсолютних цифрах грошей стало більше, люди цього не відчувають. Вирішити цю проблему влада могла би, окреслівши реалістичний план економічного зростання. Але ми його поки що не побачили”, – прокоментував результати опитування засновник компанії Active Group Андрій Єременко.

Дослідження Active Group проводилось за допомогою онлайн-панелі SunFlower Sociology. Метод: самозаповнення анкет громадянами України віком 18 та більше років. Вибірка: 600 анкет (репрезентативна за віком, статтю і регіоном України). Період збору даних: 29 липня 2023 р. Теоретична похибка при довірчій ймовірності 0,95 не перевищує 4%. 

У липні середня зарплата підвищилась у Дніпропетровській області з 16 000 до 16 500 грн, у Київській — з 18 750 до 19 000 грн, у Львівській — з 16 775 до 17 000 грн, в Одеській — з 16 275 до 17 325 грн. У Харківській області зарплата без змін — 16 000 грн. За даними Держстату від 09.08.2023 р., споживчі ціни в липні 2023 р. порівняно з червнем 2023 р. знизилися на 0,6%, з початку року зросли на 4,0%.

“За нашим прогнозом, цьогоріч зарплати, скориговані на рівень інфляції, збільшаться на 3,9% та на 5,2% й 5,4% у наступних роках. Натомість номінальні, інакше кажучи фактичні зарплати, зростатимуть двознаковими темпами, тобто більш ніж на 10%”, – зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

Як раніше повідомляв Інформатор, згідно з результатами опитування, проведеного компанією Active Group, переважна більшість українців очікують підвищення цін в результаті повернення податків мирного часу. На думку засновника Active Group Андрія Єременка, прийняття закону про підвищення податків негативно позначиться на рейтингу партії “Слуга народу”, а згодом погано відіб’ється на рівні підтримки президента Володимира Зеленського.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *