Зеленський доручив посилити захист енергосистеми України від російських ударів. В Міненерго розповіли, що вже зроблено

У середу, 6 вересня, Президент України Володимир Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача, присвячену підготовці енергосистеми України до зими.

Голова держави у своєму Телеграм-каналі повідомив, що на Ставці головною темою був комплексний план захисту об’єктів критичної інфраструктури від усього, що може вигадати країна-терорист. З цього приводу були доповіді Прем’єр-міністра Шмигаля, віце-прем’єра Кубракова, усього енергетичного сектору, Держспецзв’язку, Генштабу й обласних військових адміністрацій.

“Ще є над чим працювати. Усі учасники процесу отримали конкретні завдання із конкретними термінами виконання. До цієї теми буде особлива увага”, – наголосив Володимир Зеленський.

Як триває підготовка енергосистеми до зими 1

В той же час радниця міністра енергетики Олена Зеркаль під час ефіру Business Breakfast від Forbes наголосила, що потрібно прискоритися з відновленням обʼєктів генерації, бо інакше Україні не пройти зиму без відключень електроенергії. За її словами українські електромережі готові до зими на 98%, АЕС – 70%, теплові електростанції – близько 30%. Треба уточнити, що йдеться про виконання планових ремонтів.

Водночас вона наголосила, що наразі вдалося відремонтувати пошкоджені трансформатори та привезти автотрансформатори з-закордону.

“Проте, поки ще не почалось будівництво захисних споруд від атаки дронів. Агентство з відновлення брались будувати великі саркофаги, проте там також все ще на початковому етапі”, – зазначила пані Зеркаль.

Вона також додала, що ще є час та можливості для того, щоб навелювати ризики.

“У нас є 45 днів. В уряду, у фахівців, у регулятора є всі можливості та інструменти всі ризики нівелювати. А зима покаже, хто і де “налажав”, – додала радниця міністра енергетики.

В Офісі Президента розказали, чи готові українські енерокомпанії до зими

У деяких енергокомпаній хороший рівень готовності до зими, у інших – поганий, але до початку опалювального сезону мають встигнути. Заступник керівника ОПУ Ростислав Шурма розповів в інтерв’ю Forbes, чи готові українські енергокомпанії до зими. За його словами, такі структури як ДТЕК , Енергоатом, Центренерго та Укренерго розпочали активні роботи, і “є 90-відсоткова впевненість, що до початку опалювального сезону буде доволі висока готовність”.

“У нас є відчуття, що вони непогано готові. Але я дуже обережно ставлюсь до таких заяв. Оцінити реальну готовність можна лише після глибокої інструментальної діагностики. Я думаю, що інституційно зараз ані держава, ані профільні інституції, такі як Держенергонагляд, не здатні це зробити”, – сказав Ростислав Шурма про стан готовності до зими компанії ДТЕК.

Шурма також додав, що держава грає в лотерею з приватними енергокомпаніями вже протягом 20 років, сподіваючись, що вони справді готові до зими, і щоб ризики зменшились, потрібні зміни в системі управління. З його слів, потрібно розвивати Держенергонагляд, щоб була “система контролю з нормальною системою діагностики”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Президент Зеленський сказав про намір націоналізувати енергетичні підприємства олігархів. Аудитор Крапивко побачив у цьому можливу небезпеку
  • Підготовка до блекаутів: українцям показали перші графіки відключень світла
  • "Буде нове постачання та нове виробництво нашої зброї": Зеленський пообіцяв виконати всі запити військових
  • Ростислав Шурма назвав Ігоря Коломойського замовником розслідування Bihus.info про сонячні станції Олега Шурми

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *