Банки за борги забирають виплати для ВПО – що пропонують в парламенті

Нерідко українці скаржаться на те, що банки списують за борги кошти, які були надані як соціальні виплати для Вимушено переміщених осіб. У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який спрямований на заборону таких списань. Міністерка реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук прокоментувала ситуацію.

На своїй сторінці в соціальній мережі Ірина Верещук написала про те, що вона вважає такі списання коштів несправедливими. Міністерка підкреслила, що вона розуміє — переселенець дійсно може мати борг у банку. Проте, зауважила Верещук, виплати для ВПО держава надає не для покриття боргів, а для підтримки населення.

Чимало переселенців залишилися без домівок, без майна. При цьому в багатьох Вимушено переміщених осіб немає постійного місця роботи. Ірина Верещук зазначила, що держава виплачує цим людям соціальну допомогу, щоб підтримати їх, а не для того, щоб банки за рахунок цього вирішували свої проблеми. Міністерка реінтеграції тимчасово окупованих територій зауважила, що для цього у фінансових установ є акціонери, які можуть покривати ті кошти.

“У Верховній Раді вже декілька місяців перебуває урядовий законопроєкт №9065, який забороняє звернення стягнення на кошти, які отримуються як допомога на проживання ВПО. Звертаюсь до народних депутатів з проханням підтримати законопроєкт”, – закликала Верховну Раду Верещук. 

Законопроєкт про заборону списання виплат ВПО

Законопроєкт про заборону списання виплат ВПО

Законопроєкт №9065

Ініціатором законопроєкту є прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Документ передбачає заборону фінансовим установам списувати кошти, які були надані в якості соціальної виплати, а також накладати на них арешт. На порталі Верховної Ради в картці законопроєкту вказано, що документ був наданий парламенту ще в лютому 2023 року, але досі він не був розглянутий. 

“Прийняття проєкту акта дозволить допомогти найбільш незахищеним верствам населення, зокрема, внутрішньо переміщеним особам та населенню, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та безперешкодно отримувати кошти, що надійшли від громадських, благодійних, міжнародних організацій та представництв міжнародних організацій в Україні, як цільову грошову допомогу, а також отримувати державну допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам”, – підкреслюється в пояснювальній записці.

Виплати для ВПО

Раніше повідомлялося, що багатьом українцям повернуть виплати для ВПО, Міністерка реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук зазначила, що є громадяни, яким допомогу скасували під час перевірок помилково. 

“Виявилося, що приблизно 10% із тих 10 тисяч осіб, на щастя, виявилися живими. Реєстр, який показує особу як померлого, не містить даних про податковий номер. І ті люди, які були в реєстрах на виплату ВПО, як виявилося, були повними тезками. Прізвище, ім’я, по батькові, дата, рік народження — все, що міститься в реєстрі померлих, було в реєстрі ВПО”, — розповіла Верещук, зазначивши, що після з’ясування обставин цим громадянам виплати відновили.

При цьому тисячі громадян з вересня припинять отримувати виплати для ВПО. Це стосується тих, хто придбав новий транспортний засіб (якому менш ніж п’ять років), або земельну ділянку (будинок, квартиру тощо) на суму понад 100 тисяч гривень. Виплати для ВПО також не надаватимуть громадянам, які мають депозит на суму понад 100 тисяч гривень, або на таку суму придбали валюту чи цінні метали. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Виплати пораненим військовим: які є види, як оформити та яку суму можна отримати
  • Тепер заяву на виплати з приводу виробничих травм чи профзахворювань можна подати онлайн: покрокова інструкція
  • В Україні перевірятимуть місця проживання ВПО: всі подробиці
  • Як українцям підтвердити інвалідність у Чехії – інструкція для переселенців

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *