Зима близько. Якою вона буде та чи встигне Україна підготуватися – прогноз Романа Каптєлова

Народний депутат Роман Каптєлов вважає, що зима, що наближається буде набагато складніше тієї, яку ми пережили. Тому важливо, щоб держава разом з органами місцевого самоврядування використовували бюджетні ресурси для того, щоб підготуватися до цього складного періоду. Йдеться до підготовки до навчального року шкіл, реалізації проєктів в сфері енергоефективності, енергетики та водопостачання. 

Підготовка шкіл до навчання офлайн

“Наближається початок навчального року. Щоб школи відкрились онлайн, важливо облаштувати в них бомбосховища. Школи Дніпропетровської області наразі подають проєкти на отримання державної підтримки для забезпечення безпеки та енергоефективності. Минулого року витрачати кошти на ремонт та реконструкцію було заборонено. У цьому році ситуація дещо змінилась”, – зазначив Роман Каптєлов.

Як йде підготовка до зими

За словами Романа Каптєлова наразі Міністерство відновлення разом з громадами узгоджує чимало важливих проєктів щодо фінансування важливих об’єктів з Фонду відновлення, які затверджує бюджетний комітет ВР.

“Наповнення Фонду відновлення згідно з законом відбувається в тому числі через залучення до нього конфіскованих активів у росіян та зрадників. Бюджети міст та сіл наразі мають більші надходження, ніж до введення військового стану. Вони наповнюються з ППФО, які сплачують містяни, що служать в ЗСУ. На мою думку, ці гроші варто використовувати”, – сказав Роман Каптєлов.

Народний депутат зазначив, що через пошкодження росіянами водогону Миколаїв зазнавав великі проблеми з водопостачанням. Підрив росіянами Каховської ГЕС призвело до проблем з забезпеченням водою Кривого Рогу і Нікополя, а також населених пунктів з населенням понад 300 тисяч людей, що забезпечувались водою через водогін Дніпро-Західний Донбас.

Днями Херсонській та Миколаївській обласним держадміністраціям виділено безповоротно 980,900 тис. грн та 341,800 тис. грн відповідно з фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Ці кошти призначені на відновлення пошкоджених об’єктів житлового майна та надання компенсації за ці об’єкти внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції.

Які регіони отримують кошти на відновлення

За постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2023 № 770, було затверджено перелік проектів та обсяги коштів для їх фінансування з обсягу 3 556 018,7581 тис. гривень. Ці кошти розподілені для таких областей:

  • Запорізька область – 877,4 млн грн на реалізацію 8 об’єктів капітального ремонту.
  • Київська область – 860,1 млн грн на реалізацію 1 об’єкту нового будівництва, 1 об’єкту реконструкції та 9 об’єктів капітального ремонту.
  • Миколаївська область – 667,9 млн грн на реалізацію 2 об’єктів нового будівництва, 1 об’єкту реконструкції та 2 об’єктів капітального ремонту.
  • Одеська область – 90 млн грн на реалізацію 1 об’єкту капітального ремонту.
  • Сумська область – 356,6 млн грн на реалізацію 1 об’єкту реконструкції та 5 об’єктів капітального ремонту.
  • Харківська область – 543,8 млн грн на реалізацію 1 об’єкту нового будівництва, 1 об’єкту реконструкції та 4 об’єктів капітального ремонту.
  • Херсонська область – 92 млн грн на реалізацію 5 об’єктів капітального ремонту.
  • Чернігівська область – 68,2 млн грн на реалізацію 1 об’єкту реконструкції та 1 об’єкту капітального ремонту.

Як зазначив Роман Каптєлов, усього заплановано виконання 44 проектів (об’єктів, заходів), що включають різні види робіт, такі як ремонт житлових будинків, об’єктів у сфері освіти та охорони здоров’я. Вказано також терміни реалізації проектів: 21 проект буде виконаний у 2023 році, 21 проект – у 2023-2024 роках, і 2 проекти – у 2023-2025 роках. Заради безпеки, назви об’єктів та адреси не розголошуються. Наступні погодження, перерозподілів з фонду відновлення незабаром.

Як раніше повідомляв Інформатор, наступна зима буде складнішою для України, оскільки країна підходить до неї з частково зруйнованою енергосистемою. Відключення світла можуть почастішати. Про це повідомив виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук і додав, що умови взимку для громадян будуть гіршими.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *