Чи варто очікувати зниження відсоткової ставки банківських депозитів: прогноз економіста Охріменка

На думку економіста Олександра Охріменка попри побоювання, що зниження облікової ставки НБУ з 25% до 22% з 28 липня призведе до зниження відсоткових ставок за банківськими депозитами, цього не сталося. На думку фахівця, наразі розміщення коштів на депозитах в невеличких банках є безпечним та вигідним. 

“Якби облікову ставку знизили більше, можна було б очікувати зміни відсотків за депозитами. Але зниження відбулось невелике, тож на умови депозитів воно не вплинуло попри розмови про те, що відсоток на депозитних вкладах впаде. Якщо ви хочете заробити на депозитах, зверніть увагу на невелички банки, там ви можете отримати на свої вклади в гривні до 20% річних. Тут немає жодного ризику, адже Фонд гарантування вкладів гарантує стовідсоткове відшкодування у випадку проблем. інфляція в Україні цього року не сягне 20%. Вона очікується в межах 12-14%”, – заявив Олександр Охріменко.

Облікова ставка Національного банку України — один із монетарних інструментів, за допомогою якого Національний банк України встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових коштів; Закон України «Про Національний банк України».

Як раніше повідомляв Інформатор, Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 25% до 22% з 28 липня. Це перше подібне рішення регулятора за понад рік. В НБУ зазначили, що попередні заходи регулятора сприяли пожвавленню конкуренції банків за строкові заощадження в гривні – банківські ставки за гривневими вкладами влітку продовжували підвищуватися. Окрім цього завдяки міжнародній допомозі посилилася спроможність НБУ забезпечувати стійкість курсу, що впливає і на оптимізм вкладників. Згідно з презентацією НБУ, облікова ставка в І кварталі 2024 року може бути знижена до 18%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *