Ресторани під час війни. Чи змінилися в Україні середній чек та відвідуваність закладів — підсумки 2023 року

у другому півріччі 2023 року зросла на 30% (Фото:REUTERS/Gleb Garanich)” />

Виручка закладів громадського харчування України у другому півріччі 2023 року зросла на 30% (Фото:REUTERS/Gleb Garanich)

Виручка закладів громадського харчування України у другому півріччі 2023 року зросла на 30% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року, відвідуваність — на 10%, а середній чек — на 18%. Про це йдеться в аналізі підсумків 2023 року від Poster.

У другій половині 2023 року найбільше зростання виручки у порівнянні із минулим роком показав сегмент ресторанів — на 37%. Середній чек закладів зріс на 23% з 508 до 625 грн, відвідуваність — на 11%. Сегмент кав’ярень збільшив виручку на 31% у 2023 році. Відвідуваність зросла на 9%, середній чек — на 20% з 82 до 98 грн.

«Середній чек у нас виріс на 19% завдяки роботі з персоналом щодо пропозиції гостю супутніх товарів. Відвідуваність значно зросла (на 25%) внаслідок збільшення кількості людей в місті відносно 2022 року, а також популяризації бренду. Рентабельність залишилась незмінною. Інфляція на основний продукт була більша за всі інші складові бізнесу», — сказав Роман Пузанов, керуючий мережею кав’ярень GRKY Espresso bar, яка налічує більш ніж 70 кав’ярень у Києві.

1

Інфографіка: Poster Читайте також:

Наталія Шадчнєва

Наталія Шадчнєва Де шукати гроші? Як зараз виживають кав’ярні, ресторани та готелі

Виручка сегмента барів зросла на 28% до 2022 року, середній чек на 12% із 311 до 348 грн. Відвідуваність збільшилася на 15%. «Наш валовий обіг в другій половині 2023 року зріс на 12% в порівнянні з 2022 роком. Кількість гостей при цьому залишилася майже незмінною, а кількість чеків — меншою. Зрозуміло, що зріс середній чек. В грошах — на 200 грн і становить на сьогодні — 1100 грн», — сказала Влада Агаркова — співзасновниця коктейль-бару «Полуночники» та бістро «Чік Чак», засновниця ECLIPSE у Вінниці.Сегмент пекарень продемонстрував зростання виручки на 22% у порівнянні із 2022 роком.

При цьому середній чек зріс на 17% з 63 до 73 грн. Відвідуваність зросла лише на 5%. Виручка фастфуду зросла на 27%, середній чек — на 21% зі 145 грн до 175 грн. Відвідуваність — на 5%. «Якщо порівняти період з липня 2022 року по грудень 2023 року, то кількість транзакцій по всіх наших закладах мережі Family sushi.pizza.wok не змінилася. Середній чек трохи зріс — на 7%, але суто через підвищення цін. А на підвищення цін вплинув ріст собівартості продуктів і курс долара», — сказав Дмитро Горошко, співзасновник мережі Family sushi.pizza.wok, що налічує 23 заклади на Дніпропетровщині.

Виручка кальянних показала зростання на 28% у порівнянні із минулим роком. Середній чек зріс на 18% зі 413 грн до 488 грн.

1

Інфографіка: Poster

1

Інфографіка: Poster

1

Інфографіка: Poster

Найскладніше рестораторам у 2023 році було наймати та утримувати команди, тримати ціни на страви попри зростання цін, знаходити власну мотивацію для роботи та розбиратися з перевірками.

Окрім цього, підприємців турбувала повна зміна ЦА, комунальні та корупція, низькі продажі та зміна поведінки покупців. 38% рестораторів вимушені були стикнутися зі зниженням рентабельності бізнесу у 2023 році. Майже така ж кількість зазначає, що рентабельність їх закладів не змінилася. Чверть опитаних каже про зростання рентабельності. Більш ніж половина опитаних мала середню рентабельність бізнесу у 10−20%, а 13% взагалі не отримували прибуток у 2023 році.

1

Інфографіка: Poster

1

Інфографіка: Poster

Poster — хмарна система автоматизації для кафе, ресторанів і магазинів, що дозволяє управляти касою, складом, фінансами, аналітикою, CRM, програмним РРО. Компанія заснована на початку 2013 року, її послугами користуються бізнеси у понад 100 країнах світу. Раніше повідомлялося, що згідно зі статистикою та аналізом української ресторанної індустрії, зібраними Poster, вже на четвертому місяці повномасштабного вторгнення 70% українських закладів відновили свою роботу, а третина закладів так і не відкрилася.

Читайте також:

Раніше повідомлялося, що згідно зі статистикою та аналізом української ресторанної індустрії, зібраними Poster, вже на четвертому місяці повномасштабного вторгнення 70% українських закладів відновили свою роботу, а третина закладів так і не відкрилася.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *