50 гривень за літр – не межа: як у серпні подорожчають бензин та дизельне пальне

За липень ціни на бензин та дизельне пальне зросли, проте й у серпні подорожчання продовжиться. Однією з причин експерти називають повернення до довоєнних податків (з липня були скасовані пільги за рішенням уряду). Стало відомо, скільки доведеться витрачати в серпні на те, щоб заправити авто.

Як передає РБК-Україна, директор спеціальних проєктів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев впевнений, що в серпні ціни на паливо знову підуть вгору. Експерт пояснив, що нафтові коригування на світовому ринку вийшли на рівень 83-85 доларів за барель. В результаті цього котирування нафтопродуктів в Європі теж стали вищими. Це, зазначив аналітик, вплине на подорожчання палива на українських АЗС. Адже Україна закуповує виключно те паливо, яке постачається на територію Європи.

Геннадій Рябцев переконаний, що це призведе до подорожчання до верхньої межі прогнозів. Тобто, літр дизельного пального, вважає експерт, коштуватиме на 10 гривень більше, аніж зараз. Що стосується бензину, то його вартість може збільшитися на 12 гривень за літр.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зазначив, що в серпні росія планує скоротити експорт нафти на 100-200 тисяч барелів на день. Це також вплине на зростання світових цін, а це значить – і в Україні буде подорожчання.

“Ціни на пальне в Україні в серпні можуть зрости до 55 гривень за літр. Зростання цін на пальне прискорить інфляцію та призведе до зростання цін багатьох споживчих товарів”, – підкреслив експерт.

Як змінюються ціни в Україні

В Україні прогнозують збільшення попиту на житло, а як наслідок – подорожчання нерухомості. Очікується, що в другій половині серпня ціни на житло можуть збільшитися близько на 10-15%. При цьому на ціни також може вплинути ситуація на фронті. За інформацією порталу з нерухомості ЛУН, наразі найвищі ціни в столиці: однокімнатна квартира в Києві коштує близько 57 тисяч доларів. 

Також в Україні змінюються ціни на продукти. Зокрема, подорожчало м’ясо. За інформацією Асоціації  “Свинарі України”, на початку липня середня ціна кілограма свинини сягнула 207 гривень за кілограм. Водночас свиняча лопатка стала на 0,7% дешевше: в липня вартість в середньому дорівнює 193,1 гривні за кілограм. Експерти пояснюють такі коливання цін тим, що змінюється вартість закупівельних матеріалів для виробництва. 

Нагадаємо, водночас один з овочів з “борщового набору” в Україні неочікувано подешевшав. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *