Скільки втратив бюджет України через криптовалютні біржі: дані Бюро економічної безпеки

Державний бюджет за десять років втратив щонайменше 3 млрд грн податків від роботи криптобірж, діяльність яких досі не врегульовано в Україні. Цей висновок зроблений на аналізі продажів всього 3 активів: BTC, ETH та USDT. 

До таких висновків прийшли фахівці Бюро економічної безпеки (БЕБ). 

Спеціалісти проаналізували діяльність криптобірж, заснованих українцями. Обсяг торгів цих площадок тільки трьома віртуальними активами (BTC, ETH, USDT) склав понад 55 млрд доларів. Стільки «наторгували» з 2013 по 2023 роки.

«З транзакцій стягується торгова комісія, яку кожна біржа встановлює самостійно. Як правило – це 0,1 – 1,5% від суми угоди. Середня торгова комісія становить 0,8% від обороту, що орієнтовно за десять років склало $ 445,5 млн доларів», – повідомили в бюро.

При цьому криптобіржі досі не сплачують податки в Україні, адже немає чітких правил щодо їх роботи.

В бюро економічної безпеки нагадали, що 17 лютого 2022 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про віртуальні активи». Він регулює правовідносини у сфері обігу віртуальних активів в Україні.

«Він набирає чинності з дня внесення та прийняття змін до Податкового кодексу України. Але досі відповідні норми щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами не прийнято», – йдеться у повідомленні.

Існують різні точки зору на те, як повинні оподатковуватися операції купівлі/продажу криптовалюти.

«БЕБ буде діяти відповідно до ухвалених депутатами положень. Але очевидно, що поки питання затягується, держава продовжує втрачати десятки мільйонів податків щомісяця. Крім того, операції з криптовалютою можуть використовуватися для обходу санкцій, виведення коштів за кордон, незаконного ігорного бізнесу та скоєння кримінальних правопорушень», – зазначив заступник директора Бюро економічної безпеки України Андрій Пащук.

Чи радить НБУ купувати крипту

НБУ не вважає криптовалюту платіжним засобом та відноситься до неї, як до ризикованого інструмента вкладення грошей.

Про це заявила заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова, повідомив сайт «Дзеркало тижня». 

Українцям радять зосередитися на вкладання коштів на депозити чи придбання державних облігацій.

«У світі відношення до криптовалют не є однозначним. І ми вже були свідками серйозних потрясінь на цих ринках у США, коли виявлялося, що криптовалюти, які мали бути забезпечені фізичними доларами, виявилися незабезпеченими нічим, і це дуже великі ризики», – казала Рожкова.

За її словами, криптовалюта – це не засіб платежу та не гроші. Тому, якщо люди хочуть купувати такі активи, то повинні зважувати ризики. Найкращий спосіб зберегти кошти – це диверсифікувати свої заощадження, тобто розподілити на частини та вкласти в перевірені фінансові інструменти.

Раніше Інформатор писав, що Україна увійшла до ТОП-10 країн Європи, де найбільше цікавляться криптовалютами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *