Останній великий актив Фрідмана. Чи зможе Україна націоналізувати Київстар

У російського олігарха Михайла Фрідмана, який родом з Галичини, суд арештував активи “Моршинської”, а уряд націоналізував “Сенс банк”. Тепер в Україні у нього залишився лише один великий актив – мобільний оператор “Київстар”. Однак його він заховав доволі надійно. Націоналізація оператора найближчим часом здається малоймовірною.

Про це йдеться у матеріалі “Економічної правди”. Відомо, що в Україні Фрідман є підсанкційним, однак конфіскувати на користь держави і мобільного оператора не так легко.

Саме “Київстар” є найбільшим мобільним оператором в Україні, тож для національного роумінгу він системно важливий. В уряді зазначили, що баланс на ринку сформувався між трьома компаніями по всій території країни, однак у Vodafone більше абонентів на сході, а у Київстар – на заході.

Зазначається, що механізм націоналізації компанії триватиме певний час, протягом якого абоненти можуть масово переходити до іншого оператора. Втім, Vodafone та Lifecell не здатні прийняти та обслуговувати навіть третину користувачів “Київстара”, тому втратити зв’язок ризикують усі.

Крім того, перехід “Київстара” у власність держави створює репутаційні ризики для України. Фрідман є головним акціонером LetterOne, яка володіє 47,9% акцій нідерландської Veon Holdings. 

“В України є чинна двостороння угода про взаємний захист інвестицій з Нідерландами, яка забороняє експропріацію активів, крім випадків, коли така експропріація відбувається відповідно до правової процедури з метою захисту публічного інтересу на недискримінаційній основі із забезпеченням належної і справедливої компенсації вартості активу”, – пояснила аналітикиня Київської школи економіки та членкиня санкційної групи Єрмака-Макфола Анна Власюк.

За її словами, Україна може запевнити Нідерланди, що конфіскує активи задля захисту публічного інтересу. Однак компенсацію заплатити доведеться все одно. Крім того, націоналізація “Київстара”, акціями якого торгують на світових фондових біржах, зробить країну менш інвестиційно привабливою. Наприклад, “Сенс Банком” Фрідман володів через кіпрську компанію, а з Кіпром в України угод немає. Втім, навіть для цього банку нардепам довелося ухвалюваии спеціальний закон.

Джерела видання у владі зазначили, що повна націоналізація оператора не розглядається. Наразі розробляють механізм для конфіскації частки Фрідмана, однак і це зробити важко, тому що Veon – у юрисдикції Нідерландів.

“Змусити Veon відчужити частку Фрідмана для України складно, бо відносини власності в корпоративній структурі мають місце в тій юрисдикції, де компанія зареєстрована. У цьому питанні необхідно звернутися до ЄС. Там мають ухвалити акти, які б зобов’язували компанії відчужувати частки, що належать підсанкційним особам. Однак це вбачається малоймовірним”, – підсумувала Власюк.

Конфіскація активів Михайла Фрідмана

У 2022 році суд заарештував акції та кошти на суму 53,4 млн грн у компанії з виробництва та реалізації мінеральної води, належить російському олігарху Михайлу Фрідману. Йдеться про “Моршинську”.

У липні 2023 року уряд націоналізував “Сенс Банк”. Першим етапом було рішення про неплатоспроможність банку, яке прийняв Національний банк України.  Далі Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) запровадив тимчасову адміністрацію в банку. Це означає, що банком на певний час буде опікуватися спеціально призначена команда. Після цього Кабінет міністрів України прийняв рішення про націоналізацію установи. Це означає, що держава стає власником банку, і банк стає державним.

22 липня Міністерство фінансів України та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уклали договір купівлі-продажу всіх акцій Сенс Банку, який раніше був Альфа банком. Головою правління Сенс Банку призначено Дмитра Кузьміна, екс-голову правління “Універсал-банку”.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *