Алкоголь подорожчає: уряд планує збільшити податки на напої

Міністерство економіки і торгівлі України розробило новий проєкт, який може змінити ціни на алкогольні напої. Згідно з цим проєктом, ціни на деякі види алкоголю можуть підвищитися.

Про це йдеться у додатку до постанови Кабінету міністрів “Про внесення змін до додатку до постанови Кабінету міністрів України від 30 жовтня 2008 року №957”.

“Зміни, що відбулися в соціально-економічній та податковій сферах, зокрема, зростання видаткової складової цін (сировина, комплектувальні, енергоносії, витрати на оплату праці тощо), а також зміна 1 березня 2022 року ставок акцизного податку на алкогольні напої, призвели до того, що розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам господарюючих суб’єктів на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування”, – пишуть у пояснювальній записці можновладці.

Наразі діючі ціни на алкогольні напої були встановлені в 2018 році, але не враховують сучасні умови економіки та податкової системи. Тому Мінекономіки запропонувало підвищити мінімальні ціни на окремі види алкоголю, такі як горілка, віскі, ром, джин та коньяк.

На скільки може змінитись вартість?

За новим проєктом, ціни на деякі алкогольні напої можуть збільшитися на різні відсотки. Наприклад, ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби можуть зрости на 13%, а на віскі, ром, джин та коньяк – на 25%.

Також заплановане підвищення цін на виноробну продукцію. Наприклад, ціни на звичайні вина можуть збільшитися на 62%, а на ігристі вина та газовані винні напої – на 28%.

Планується також додати новий пункт до постанови, який встановлюватиме мінімальну ціну на виноробну продукцію залежно від обсягу та упаковки. Наприклад, ціна буде визначатися відповідно до затвердженої мінімальної ціни за відповідний об’єм в скляній тарі, Tetra-Pak та Bag in box.

Раніше інформатор повідомляв, що детінізація тютюнову ринку збільшується. Надходження з акцизу зростає. Народний обранець Ярослав Железняк відзвітувався про роботу тимчасової слідчої комісії. Це може призвести до збільшення вартості сигарет.

Тим часом українське вино продовжує завойовувати світ. Торік його імпортували майже у 50 країн світу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *