Битва за бюджет. Мінфін хоче обмежити прибутки міст. Причини та наслідки

В Україні назріває великий податковий переділ. Мінфін у рамках підготовки бюджету-2024 фонтанує ідеями з податку на доходи фізосіб (ПДФО). Нагадаємо: цей податок платять усі працюючі українці – віддають 18% від зарплати чи будь-якого іншого доходу. ПДФО – великий та бюджетоутворюючий податок. Надходження від нього діляться між центральним та місцевими бюджетами – перший отримує 34%, останні – 64%. Але зараз Мінфін пропонує нові формули з розподілу податку на доходи фізосіб.

Як розповів нам нардеп і член бюджетного комітету Роман Каптєлов, одна з найрадикальніших пропозицій Міністерства фінансів – повністю забрати ПДФО військових та поліції у місцевих громад та перераховувати його до центрального бюджету.

В Асоціації міст кажуть, що Мінфін уже повідомив їх про те, що з 2024 року до місцевих бюджетів заберуть 4% ПДФО – залишать 60% замість нинішніх 64%. А податки із зарплат військових та поліції заберуть повністю. «Для розуміння цифр – прогноз щодо військового ПДФД на 2024 рік – 65 млрд гривень, це величезні гроші», – каже виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Каптєлов зазначив, що обговорюється ще один варіант – половину податку забирає центральний бюджет, іншу залишають місцевим, але з умовами. Тобто пропорції розділу ПДФО поки що обговорюються, і битва йде буквально за кожен відсоток, адже на кону – мільярди.

Тим часом в Асоціації міст лякають українців холодною зимою, якщо місцевим бюджетам обріжуть доступ до ПДФО. В АМУ стверджують, що громади витрачають податкові надходження, аби «тримати» тарифи для населення та забезпечувати роботу комунальних служб. Втім, за ці ж гроші на місцях купують барабани та овочерізки для бомбосховищ, будують стадіони у розпал війни та пускають за схемами, що обурює і центральну владу, і пересічних українців.

Як переділять податки українців

“Інформатор” вже писав, що зараз уряд працює над проектом бюджету-2024. Як розповів нам Роман Каптєлов, бюджетний процес поки що на самому початку, але не виключено, що головний кошторис країни на наступний рік виявиться ще «жорсткішим», ніж бюджет-2023. Навіть з урахуванням міжнародної допомоги, з грішми туго. Тому Мінфін активно шукає способи наповнення бюджету. Головна на сьогодні пропозиція фінансового відомства – щодо податку на доходи фізосіб.

Як сказав нам Роман Каптєлов, одна з ідей Мінфіну – перенаправити всі 100% надходжень від ПДФД військових та поліції з місцевих бюджетів – до центрального. Наразі, нагадаємо, місцеві громади отримують 64% податку на доходи фізосіб, а державний бюджет — 36%. Як розповів нам Олександр Слобожан, Асоціація міст вже отримала лист від Мінфіну, в якому йдеться про перерозподіл ПДФО з 2024 року по-новому.

«100% податку на доходи військових та поліції заберуть до держбюджету, по решті ПДФО частка місцевих бюджетів зменшиться з нинішніх 64% до 60%», — каже Слобожан.

Каптєлов зазначає, що обговорюються й інші формули. Один із варіантів — розподіл ПДФО між місцевими та державним бюджетом у пропорції 50 на 50. Тобто частку місцевих громад можуть урізати на 14%. Але це не все.

«Обговорюються умови щодо витрат отриманих на місцях доходів від ПДФО. Мета – обмежити необов’язкові витрати типу умовної «бруківки» під час війни та інших проектів, які широко обговорюються у ЗМІ. Половину коштів від податку на доходи фізосіб місцева влада повинна витрачати на підтримку армії. Але, повторюся, це ще не остаточний варіант, точаться дебати», — каже Каптєлов.

Якщо такий формат затвердять, місцева влада отримає 50% від ПДФО, але зможе витрачати «на себе» лише 25%, решта — на потреби армії. Не виключено, що для цього потрібно буде вносити зміни до законодавства, зокрема дозволяти місцевій владі безпосередньо закуповувати товари для ЗСУ. Такий проект, до речі, вже подано до Ради (№9559)

Погрожують відключати людям тепло та воду

На місцях, зрозуміло, незадоволені нововведеннями.

“Цинізм ситуації в тому, що коли місцева влада допомагала військовим, то до них приходили перевіряльники, і говорили, що, мовляв, це не їх повноваження – займайтеся дорогами та лікарнями. Тепер, якщо ухвалять новий законопроект №9559, допомогу ЗСУ додадуть до переліку повноважень місцевих органів влади, але от виходить, грошей на це вже не буде. І що- знову перевіряючі підуть, тепер уже з питанням – чому не допомагаєте», — каже Слобожан.

За його словами, окрім «військового» ПДФО, а це орієнтовно 65 млрд гривень у 2024 році, місцеві бюджети втратять ще 13 млрд (це ті 4% від загальних надходжень від податку на доходи фізосіб, які у них хочуть забрати).

“Чим це загрожує? Тим, що багато місцевих бюджетів стануть дефіцитними. Кабмін вже ухвалює постанови, які фактично не підкріплені грошима на місцях. Скажімо, постанова №547 про фінансування харчування постраждалим громадянам, а це загалом 28, 7 млрд. гривень. Її фінансування – під питанням. Та головні  ризики – по комунальній сфері. Місцева влада компенсувала комунальникам цього року 62,4 млрд гривень за різницю в тарифах (тарифи для населення не зростають, а їхня собівартість постійно збільшується – Ред). Якщо надходження до бюджетів громад скоротяться, фінансувати комунальну сферу фактично не буде за що – людям просто почнуть відключати послуги, адже і за газ, і за електроенергію комунальні підприємства мають платити, якщо є борги, їм одразу блокують рахунки та припиняють подачу ресурсу. А як тоді забезпечувати подачу тепла та гарячої води населенню?», — обурюється Слобожан.

За барабани та овочерізки

Чому за «місцеву частку» ПДФО так активно взялися саме зараз? Однією з причин є різке збільшення доходів деяких місцевих громад. 64% ПДФО йде тим містам, де люди працюють. І в останній рік картинка надходжень сильно змінилася. Наприклад, у тих населених пунктах, де багато військових із порівняно високими зарплатами, потік податкових грошей сильно зріс. За даними порталу Open Budget, цього року на виплати військовим йде близько 53% усіх видатків бюджету, а це 745 млрд. гривень. І майже п’ята частина цих грошей – 18% – це ПДФО, більша частина якого осідає в місцевих бюджетах.

Ще одна причина перерозподілу ПДФО – масове переміщення українців. Переселенці сплачують податки вже за новим місцем проживання та роботи. У результаті, у деяких містах доходи місцевих бюджетів збільшилися порівняно з минулим роком у рази. Що багато в чому спровокувало «розкішне життя» на місцях, коли гроші виділяються на «необов’язкові» проекти, наприклад будівництво стадіонів у прифронтових регіонах або закупівлю барабаном для бомбосховищ.

Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія вже закликав місцеву владу переглянути пріоритети закупівель за бюджетні кошти та попередив, що Рада може обмежити їх використання на період воєнного часу.

«Ми в парламенті активно обговорюємо ідею обмеження розпорядження цими коштами, але зупиняє нам лише те, що ми знаємо, що коли ми це зробимо, ви почнете голосно кричати про «напад на децентралізацію», що «влада атакує місцеве самоврядування» та поширюватиме інші схожі меседжі», – писав Арахамія у своєму Телеграмі в липні. І назвав тоді свій допис останнім попередженням місцевим чиновникам.

Ті, як свідчать свіжі скандали про закупки та тендери на місцях, його проігнорували.  Звісно, пускають гроші на вітер далеко не всі, багато громад з останніх сил допомагають армії й не витрачають зайвого. Але вони не так кидаються у очі, як ті, хто закуповує барабани у бомбосховища. Тому частину податкових надходжень хочуть забрати у всіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Рада може послабити відповідальність для військових за втрату техніки: подробиці
  • В Україні збільшать мінімальну зарплату – коли та на скільки
  • Попри відсутність кредитної угоди ПриватБанк два роки списував з рахунку киянина гроші: що вирішив суд
  • В Україні можуть мобілізувати обмежено придатних: Данілов пообіцяв швидке вирішення питання

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *