Борги Енергоатому спровокують банкрутство інших енергопідприємств – експерт

“Енергоатом” виробляє близько 70% електроенергії, яку споживає Україна. Тому компанія має великий вплив на всю сферу енергетики. Відповідно її борги можуть призвести до банкрутства інших енергетичних підприємств. 

Колишній міністр енергетики, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков виданню NV відповів на питання, чи призведуть борги на енергоринку, а в особливості “Енергоатому”, до банкрутства інших енергетичних підприємств. За його словами, такого допускати не можна. 

“Це може бути такий каскад, якого допускати не можна”, – сказав Плачков.

Він також додав, що “Енергоатом” виробляє близько 70% електроенергії. Тому компанія має великий вплив на всю сферу енергетики.

“Враховуючи ці борги, фінансовий стан і якщо будуть якісь економічні проблеми – це не будуть потрібні ракетні удари. Він (борг, – ред.) наростає-наростає і може зачинити галузь в цілому”, –  додав Плачков.

 

 

“Енергоатом” сплатив частину заборгованості 

Станом на 21 вересня “Енергоатом” сплатив ДП “Гарантований покупець” 9,1 мільярда гривень, що становить 100% авансових платежів прогнозної вартості послуги ПСО за вересень 2023 року. Компанія також погасила частину заборгованості, яка накопичилась у попередніх періодах, сплативши ще майже 2,1 мільярда гривень.

“Енергоатом” надалі планує забезпечувати електроенергією побутових споживачів. Проте повне погашення заборгованості попередніх періодів за послугу ПСО компанії в розмірі 20,5 мільярдів гривень, яка накопичилась у 2022 році через незбалансованість ПСО, окупацію та відключення Запорізької АЕС, можливе лише шляхом компенсації, що має надаватись виробнику відповідно до законодавства. Компанія звернулась до Уряду з проханням передбачити у проєкті закону України “Про державний бюджет України на 2024 рік” видатки на сплату компенсації витрат “Енергоатому” на послугу ПСО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У ДТЕК розповіли, як заощадити на сплаті за електроенергію в опалювальний сезон
  • Очільник Укренерго розповів, кому та за яких умов відключатимуть електроенергію з жовтня
  • Жданов розповів, коли росіяни втечуть з Енергодара та ЗАЕС
  • Вкладення в конструкцію майбутнього: у Зеленського пояснили мотиви західних країн підтримувати Україну

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *