Гетманцев “мінусує” рейтинг президента Зеленського, – експерт

Той факт, що майже 80% українців, згідно з результатами опитування, вважають президента України Володимира Зеленського відповідальним за корупцію у владі, багато в чому “заслуга” голови комітету Верховної Ради Данила Гетманцева. Таку думку висловив член Ради Асоціації платників податків Дмитро Олексієнко. Він вважає, що Гетманцев “мінусує” рейтинг президента. 

За словами експерта, якого цитує видання “Ділова столиця”, показовим є, до прикладу, блокування податкових накладних.

“Система корупційна, і весь бізнес це знає. І знає, хто контролює податкову через своїх радників – пан Гетманцев”, – каже Олексієнко.

Олексієнко вважає, що голова фінансового комітету Ради досі обіймає свою посаду, оскільки є людиною президента, якій той довіряє. Водночас, на його погляд, реалізована Гетманцевим фіскальна політика не сприяє розвитку бізнесу.

“А робить він Північну Корею або Білорусь, максимально комуністичну державу, де мінімум бізнесу – максимум держави. Максимум оподаткування, мінімум прав у бізнесу і непідйомний тягар обкладень. Особливо цинічно це виглядає під час війни, коли для бізнесу спочатку (з 1 липня 2023 року) повернули всі довоєнні податки, а з 1 жовтня планують повернути і перевірки. ВВП країни скоротилося на 30%, багато бізнесів ледве зводять кінці з кінцями, зупиняються і релокуються за кордон. Такі дії Гетманцева тільки прискорюють цей процес”, – розповів Олексієнко.

Гетманцев несе відповідальність за невиконання тих передвиборчих обіцянок Зеленського, які стосувалися поліпшення умов для бізнесу, вважає член Ради Асоціації платників податків. Зокрема, не проведено аудит державних функцій і, відповідно, скорочення держорганів – навпаки, їх стало більше.

“Він, а не Мінфін, зараз визначає політику в митній, податковій і навіть банківській системі. Міністр фінансів непрозоро натякає на те, що функції Мінфіну з контролю над митною та податковою політикою зараз у руках у пана Гетманцева. Хоча законодавча і виконавча гілки влади не повинні бути сконцентровані в одних руках. Це узурпація влади”, – зазначив експерт.

Підприємці незадоволені діяльністю Гетманцева

Багато підприємців в Україні незадоволені діяльністю Гетманцева. Його звинувачують у посиленні тиску на бізнесменів під час війни з РФ. Нещодавно Кабмін скасував заборону на проведення податкових перевірок у режимі воєнного стану. Голова SaveФОП Сергій Доротич вважає, що як наслідок більшість ФОПів можуть піти в тінь, а діяльність Гетманцева називає “схожою на диверсію”.

Також підприємці нарікають на зловживання механізмами блокування накладних з боку податкової. Вони пов’язують це з призначенням на посаду в. о. заступника голови Державної податкової служби Євгена Сокура, який раніше був помічником нардепа Гетманцева.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Схема Гетманцева — як корупціонери нової формації заробляють на хабарях без ризику отримати звинувачення від НАБУ
  • Гетманцев присутній на нарадах в Податковій, і на це має звернути увагу НАБУ – Южаніна
  • Гетманцев працює проти малих підприємців в інтересах "дуже не простого бізнесу" – Южаніна

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *