Чи друкує НБУ гроші? Є відповідь на це питання!

Інструменти, за допомогою яких Центральний банк України стримує інфляцію, є частиною складної системи грошово-кредитних відносин. Фрагментарне розуміння цієї системи може призвести до простих, на перший погляд, але хибних висновків, як-от начебто НБУ друкує гроші, щоб платити нізащо банкам відсотки.

Директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський розповів, чи “друкує” НБУ гроші для виплати банкам відсотків за депозитними сертифікатами?

“Ні, Національний банк не “друкує” гроші, щоб сплачувати банкам відсотки за депозитними сертифікатами. На практиці це відбувається тоді, коли у фінансову систему потрапляють “нові” гроші, яких раніше там не було”, – відповів він.

Це може відбутися:

  • у разі прямого фінансування Нацбанком видатків уряду. Для цього НБУ викуповує державні облігації уряду та натомість дає йому “нові” гроші на фінансування видатків. Це відбувалося у минулому році, коли НБУ фінансував критичні видатки на оборону та соціальну підтримку.
  • за купівлі Національним банком іноземної валюти. Наприклад, НБУ купує іноземну валюту в уряду, яка надходить від міжнародних партнерів. У такому разі НБУ випускає “нову” гривню в обмін на іноземну валюту, яка поповнює міжнародні резерви України. НБУ утримує ці резерви для підтримання стійкості валютного ринку, а уряд витрачає гривню на фінансування бюджетних потреб;
  • коли Нацбанк кредитує банки. Якщо в банку не вистачає грошей, він може позичити кошти в НБУ. У такому разі НБУ випускає “нові” гроші, які він видає банку і які банк потім повертає з відсотками. Тимчасово (до моменту повернення коштів) це зумовлює появу в банківській системі коштів, яких раніше там не було. Відповідно, це також один із видів “друку” грошей.

У випадку ж операцій з депозитними сертифікатами все навпаки – НБУ забирає з банківської системи вільні кошти і повертає потім із відсотками. Проте такі відсотки сплачуються не за рахунок випуску в обіг “нових” грошей. НБУ отримує доходи, відповідно вилучає кошти з фінансової системи. Коли він здійснює свої витрати, у тому числі сплачує відсотки за депозитними сертифікатами, ці кошти повертаються назад у фінансову систему. “Друку” грошей не відбувається.

Економічний сценарій на 2024 рік від НБУ

Наприкінці серпня Нацбанк оприлюднив новий інфляційний звіт, у якому поновив прогнози з економіки. Загалом регулятор сповнений оптимізму, а його бачення економічних перспектив країни порівняно з тим, що було прописано у попередньому інфляційному звіті (НБУ видає такі звіти щокварталу) значно покращилося.

У звіті Нацбанку зокрема зазначається, що українська економіка відновлюється швидше, ніж очікував регулятор. Цьому сприяло вирішення проблеми «блекуатів» (перебоїв електроенергії, від яких бізнес сильно страждав узимку та навесні, зараз практично немає) та розвиток логістичних маршрутів (незважаючи на блокування зернового коридору через чорноморські порти, включився «Дунайський шлях», що дозволяє активно експортувати зерно). За оцінками Нацбанку, пожвавлення помітне в таких галузях, як металургія, тваринництво, харчопром. Але головне – покращали настрої пересічних українців. Люди знову готові купувати і почали витрачати більше коштів на товари та послуги.

З огляду на ці чинники Нацбанк переглянув свій попередній прогноз. Зокрема, підвищив планку зростання ВВП на цей рік — з 2% до 2,9%. З наступного року маємо вийти вже на більш значну динаміку: у 2024 році ВВП може зрости на 3,5%, у 2025 році – на 6,8%. Нацбанк підтяг під нове бачення економічних реалій і прогнози щодо інших складових – цін, безробіття, зарплат, курсу.

Але є й «тривожний дзвіночок» для українців, про який мимохіть згадує НБУ – основний вплив на інфляцію повоєнних років чинитиме, швидше за все, зростання комунальних тарифів. За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко, очікується поступове скасування режиму ПСО (коли ціни на комуналку для населення – «соціальні»), що призведе до загального подорожчання платіжки в середньому в 2,5 рази. Компенсувати космічні платіжки українцям може хіба що покращення з роботою та зарплатою. У НБУ прогнозують зниження рівня безробіття і говорять про пожвавлення на ринку праці вже зараз. Так, якщо у 2022 році безробіття в Україні становило 21,1%, то цього року очікується 19%, у 2024 — 16,9%, у 2025 — 14,4%. А дефіцит на ринку праці, що посилюється, має запустити процес масового перегляду зарплат.

Втім, прогнози НБУ на наступні роки базуються на тому, що до середини 2024 року війна закінчиться, або, як мінімум, «ризики безпеки» значно знизяться. Плюс – очікується, що міжнародна підтримка України залишатиметься не менш рекордною, ніж зараз (скажімо, наступного року, щоб перекрити дефіцит бюджету, потрібно 37 млрд доларів). Якщо за цим головнимі складовими – війні та грошам донорів – щось піде не так, сценарії з економіки можуть змінитися.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • НБУ послабив регулювання купівлі безготівкової валюти в Україні. Як це позначиться на курсі гривні? – прогноз Михайла Крапивка
  • Банка з призами: у Monobank з'явилась корисна послуга для волонтерів. Відеоінструкція для користувачів
  • Коли закінчиться війна та що буде з економікою, цінами й зарплатами. Прогнози та перші ціфри бюджету – 2024
  • ПриватБанк пропонує придбати валюту в Приват24: як це зробити та на що звернути увагу

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *