Євро знову “штормить”, а долар застиг на місці – НБУ оновив курс валют на 1 вересня

Експерти Національного банку України встановив офіційний курс валют на 1 вересня. Згідно з даними регулятора, долар США лишається незмінним. Проте європейську валюту знову “штормить”.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що долар США за курсом все ще 36,57 гривні за долар. НБУ продовжує утримувати валюту на стабільному рівні. Що стосується євро, то на цей раз фіксують падіння: станом на 1 вересня курс становить 39,74 гривні. Якщо порівнювати з попереднім банківським днем, то це на 5 копійок менше.

Курс валют на 1 вересня:

  • долар США — 36,57;
  • євро — 39,74;
  • польський злотий — 8,90;
  • швейцарський франк — 41,48;
  • юань — 5,02.

Водночас слід пам’ятати, що в обмінних пунктах продають або купують валюту за цінами, які можуть відрізнятися від офіційного курсу. Згідно з даними порталу Мінфін, станом на 1 вересня в середньому долар продають за 38,00 гривні, а купують – за курсом 37,80 гривні. У випадку євро змін не відбулося: купівля в середньому відбувається за курсом 41,16 гривні (на 3 копійки дорожче), а продаж – за курсом 41,48 гривні за євро.

Прогнози експертів

Експерти інвестиційної компанії Horizon Capital поділилися прогнозом щодо курсу долара США до кінця 2023 року. Аналітики переконані, що до кінця цього року долар може стати дорожче до близько 39 гривень за долар. При цьому на 2024 рік експерти теж прогнозують подорожчання валюти. 

“Курс гривні в Україні дуже стійкий, наші очікування, що до кінця року комерційний курс не перевищить 39 гривень за долар. Наступного року ми очікуємо курс на рівні близько 42 гривень за долар”, – зазначають аналітики.

При цьому в обмінних пунктах долар США нерідко дорожчає попри стабільний офіційний курс. Експерти зазначають, що серед причин також сезонність. Адже восени зазвичай попит на валюту завжди зростав, а готівкова гривня ставала дещо дешевшими. При цьому сезонний попит на валюту створюють невеликі аграрії, які обмінюють отримані від продажу нового врожаю гривні на долари й таким чином страхуються від можливої девальвації.

“До війни попит на готівкову іноземну валюту восени сезонно зростав і готівкова гривня дешевшала. У 2022 році готівковим ринком рухали девальваційні очікування і регуляторні заходи НБУ, тому фактор сезонності був непомітним. Оскільки валютний ринок оговтався від шоку війни і стабілізувався, можна очікувати, що в 2023 році відновиться сезонність, що призведе до незначного зниження готівкового курсу”, – вважає директорка аналітичного департаменту Dragon Capital Олена Білан.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Економіка України має шанс на зростання. Що може їй завадити? Прогноз від Михайла Крапивка
  • Восени істотно зміняться ставки кредитів та депозитів: прогнози банкірів
  • НБУ послабив регулювання купівлі безготівкової валюти в Україні. Як це позначиться на курсі гривні? – прогноз Михайла Крапивка
  • Страшилки про долар по 42: чому почав зростати валютний курс, коли він зупиниться і що буде з цінами

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *