Чи має право роботодавець не дати відпустку вагітній – роз’яснення від Пенсійного фонду

В Україні вагітні жінки мають право на певну допомогу у зв’язку з вагітністю. Зокрема, йдеться про відпустку, яку надає роботодавець. У Пенсійному фонді України пояснили, які правила щодо цього передбачені законодавством.

У експертів ПФУ українці уточнили, чи надається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами жінці, з якою підприємство вже призупинило дію трудового договору. Як виявилося, роботодавець зобов’язаний відновити на роботі жінку з моменту, коли вона відкриває лікарняний. Про це експерти повідомили на офіційній сторінці Пенсійного фонду України.

У ПФУ посилаються на статтю 12 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”. Цей закон передбачає, що в період воєнного стану роботодавець не має права відмовити працівницям в наданні відпустки у зв’язку з пологами. Також це стосується відпустки за доглядом за дитиною (коли дитині до трьох років). Це ж правило діє навіть тоді, коли трудовий договір призупинено.

“Роботодавець має відновити жінку на роботі з моменту відкриття лікарняного та надати заяву-розрахунок для фінансування допомоги по вагітності та пологах”, — пояснили в Пенсійному фонді України.

Виплати на дітей в Україні

Нагадаємо, що в Україні кожна родина, яка має дітей, отримує грошову допомогу від держави. Йдеться про соціальну виплату при народжені дитини. Наразі допомога від держави становить 41 280 гривень. Суму виплачують частинам: спочатку 10 320 гривень, далі рівними частинами протягом трьох років щомісяця перераховують 860 гривень. Важливо, що таку ж допомогу держава надає і при усиновленні дитини. 

Також повідомлялося, що українські родини з дітьми, які постраждали від воєнних дій та отримали поранення (або каліцтва) можуть отримати додаткову соціальну допомогу. Йдеться про грошову підтримку від держави в розмірі 10 тисяч гривень. Це одноразова грошова допомога. с

Слід зазначити, що за даними Офісу генерального прокурора України, за час повномасштабної війни загинули 504 дитини та 1 125 отримали поранення. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 487, Харківській – 300, Київській – 129, Херсонській – 124, Запорізькій – 99, Миколаївській – 97, Дніпропетровській – 96, Чернігівській – 71, Луганській – 67.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Штучний інтелект та хмарні технології. Дія.Освіта пропонує уроки для школярів з 1 по 11 клас
  • Як одинокій матері чи батьку отримати державні виплати через Дію
  • Все, що ви хотіли знати про послуги для родин з дітьми в Дії: відповіді на популярні питання
  • Що робити, якщо ваші діти отримали підручники російською мовою: відповідь міськради Харкова

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *