Долар в замороженому стані, а євро дивує цифрами: НБУ встановив курс валют на 29 вересня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на п’ятницю, 29 вересня. Згідно з даними регулятора, американський долар стабільно не дорожчає і не стає дешевшим. Євро на цей раз теж здивував відсутністю змін. Стало відомо, які ціни в пунктах обміну валют в Україні сьогодні.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. За даними регулятора, американський долар залишається на позначці 36,57 гривні. Це фіксований курс, який НБУ утримує ще з 21 липня минулого року. Євро, яке останнім часом активно зменшувалося за курсом, теж застигло на місці: станом на 29 вересня євро становить 38,55 гривні, як і в попередній банківський день.

Курс валют на 29 вересня:

  • Долар США — 36,57 гривні;
  • Євро — 38,55 гривні;
  • Польський злотий — 8,32 гривні;
  • Швейцарський франк — 39,82 гривні;
  • Юань — 5,01 гривні.

Однак важливо враховувати, що готівковий курс в пунктах обміну валют може відрізнятися від офіційного курсу регулятора. За даними порталу Мінфін, станом на 29 вересня купівля долара США в середньому відбувається за курсом 37,95 гривні, а продаж — 38,12 гривні. Середня купівля євро відбувається за курсом 40,40 гривні, а продаж — 40,70 гривні.

Прогнози експертів

Доктора економічних наук Раїса Квасницька розповіла, що станом на початок вересня міжнародні резерви України оцінили в близько 40,4 мільйона доларів США. Експертка переконана, що немає загрози для знецінення гривні. Вона також звернула увагу на те, що в проєкт державного бюджету заклали курс у 41,4 гривні. Проте цей показник не є чітким прогнозом.

“Цей курс, який закладається в бюджет наступного року — це розрахунковий показник. До кінця 2023 року курс долара мав би бути майже 50 гривень, а закладався до 45 гривень за долар. Ми бачимо, що у цьому році немає такої девальвації гривні. Цей розрахунковий показник нижче, ніж закладався на 2023 рік. Курс на наступний рік може бути значно нижчим. Прогнозується, що до кінця 2023 року курс долара не буде більшим за 39 гривень, а закладений був майже 45 гривень”, — пояснила експертка.

Також варто нагадати, що аналітики компанії Dragon Capital покращили свій прогноз щодо курсу валют на кінець 2023 року. Якщо раніше експерти прогнозували 43 гривні за долар, то тепер очікування змінилися до 39 гривні за долар. За словами аналітиків, прогноз покращився завдяки заходам НБУ (йдеться про обмеження непродуктивного виведення капіталу), збільшення пропозиції валюти від аграріїв перед початком посівної, а також стабілізація девальваційних очікувань бізнесу та населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • В Україні зростає попит на євро: як це позначиться на валютному курсі
  • 46 гривень за євро: експерти пояснили, коли та за яких причин можливий такий курс
  • Яким буде курс долара та євро наступного тижня: прогноз банкіра

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *