Як обрати правильну каву та не дати себе ошукати: продавець розкрив секрети кавового ринку в Україні

З початку повномасштабного вторгнення росії українці почали вживати майже вдвічі більше кави – як результат безсонних ночей, викликаних ворожими обстрілами, нервових та фізичних перевантажень. Разом з тим, такі фактори, як порушення традиційної логістики доставки продукту – перехід до європейського сухопутного транзиту замість морського – та світові тенденції привели до значного подорожчання улюбленого напою.

Представник мережі «Кофеманія» (ТМ GRANULKA) Галина Гуфман

Представник мережі «Кофеманія» (ТМ GRANULKA) Галина Гуфман

Про це журналісту Інформатору розповіла представник мережі «Кофеманія» (ТМ GRANULKA) Галина Гуфман. Її компанія закуповує сире зерно, на власних виробничих потужностях у Вінниці самостійно його обсмажує та фасує. Після чого реалізує через мережу по країні. 

«Подорожчання кави, насамперед, зумовлено ростом транспортних видатків. Дуже піднялися розцінки на перевезення. І зараз вже закупаємо приблизно на третину дорожче. Але за рахунок зниження власних заробітків, намагаємося стримувати ціни, на деякі сорти піднімати зовсім незначно. Розуміємо, що більшість покупців – зовсім небагаті люди», – зазначила вона.

Так, каву сорту «Рабуста» компанія продає по 250 гривень за кіло, хоча в супермаркетах вона коштує мінімум 400 гривень. Тай існує різниця й між видами «Рабусти», країнами походження: Китай, В’єтнам, Індія тощо. Що означає суттєву різницю в якості.

На що звертати увагу, купуючи каву

Галина Гуфман підкреслює: обираючи каву, слід порадитися із спеціалістом – поважаюча себе та клієнта торгівельна організація таких має. Зверніть увагу на ціну – якісний товар за низької ціною сьогодні ви навряд чи купите. Кава розходиться досить непогано, тому акції практично не роблять – лише коли товару назбирується велика кількість.

Представник мережі «Кофеманія» (ТМ GRANULKA) Галина Гуфман

Представник мережі «Кофеманія» (ТМ GRANULKA) Галина Гуфман

Також слід звертати увагу й на такі показники, як гірчинка, кислинка, аромат та густота. Нормальний виробник, як правило, вказує ці данні на упаковці. Це допоможе вам обрати напій на свій смак, а не купувати кота в мішку. Сорт «Арабіка» – це міцність, тому коли бачите на пачці 100% «Арабіка» – це повинна бути міцна кава. «Рабуста» – гіркота: її часто додають до «Арабіки» ті, кому подобається смак із гірчинкою. Але гірчинка – зовсім не означає міцність. При цьому «Арабіка» коштує 700-800 гривень, а «Рабуста» – майже втричі дешевше.

Саме суміш цих двох сортів, як правило, використовують в кавових машинах у вуличних точках продажу напою. Але питання – в якій пропорції зроблений цей купаж. Галина рекомендує на чотири частини «Арабіки» додавати одну «Рабусти». Таким чином отримаєте міцну ароматну каву за невеличкими кислинкою та гірчинкою. Якщо це можливо, звертайте увагу на колір зерен – при якісному обсмажені вони не повинні бути світлими чи блідими.

По пачкам кави можна вивчати географію

По пачкам кави можна вивчати географію

Здається, по пачкам кави біля Галини можна вивчати географію. Нікарагуа, Коста-Ріка, Гватемала, Бразилія, Папуа-Нова Гвінея, Колумбія, В’єтнам, Індія, Ефіопія, Сальвадор – це перше, що кидається в очі з прилавку магазину Галини. Хоча в багатьох супермаркетах на товарі дуже крупно стоїть логотип фірми-виробника, а країну походження ще доведеться пошукати, напружуючи зір.
Найбільш популярна сьогодні кава з Нікарагуа, Гондураса, Гватемали та Бразилії. Діапазон цін – від 600 до 1200 гривень за кіло. Найдорожчий – нікарагуанський Марагоджип: у ньому саме крупне зерно.

Губить людей «лівак»

«Від зернової кави у вас не виникне печія, значно не підскочить тиск. Все це характерно для розчинного напою – тому людям з хворобами шлунку від такої кави слід поберегтися. А можна придбати й безкофеїнові сорти зернової кави – смак буде такий самий, але бадьорості додаткової не чекайте. До речі, в чаї кофеїну набагато більше, ніж у каві – особливо, у зеленому. І саме він значно підвищує тиск», – каже Галина Гуфман.

Досить часто на полицях невеличких магазинів можна побачити великі пачки кави з абсолютно невідомими назвами за досить привабливими цінами. Причому, нерідко на них не вказані сорт, країна походження та інша інформація. А головне – дата виготовлення. Зернова кава потрібна мати термін зберігання не більше чотирьох років. Розчинна – максимум три.

«Все це якесь підвальне виробництво. Навряд чи вам покажуть сертифікат та такий товар та інші обов’язкові документи. З великою вірогідністю, таким чином намагаються позбавитися зерна, у якого закінчився термін зберігання. І замість очікуваної насолоди від улюбленого напою ви можете отримати прілу бурду з посвітлілих зерен. Солідна фірма не буде ставити на такі товари свій логотип – звідси й незнайомі назви», – впевнена експерт.

Про каву без кави

Досить часто люди скаржаться на печію після розчинної кави, яку придбали на ринках у 100-грамових зіп-пакетах за 80 гривень. За словами Гуфман, скоріше, за все, це суміш недорогої кави з дешевим цикорієм. Про це свідчать і осад, і прилипання до ложки – порошок повністю не розчиняться. Та навіть у пачках з логотипом відомих фірм, наприклад, «Якобс», на ринках вам можуть продати продукт невідомого походження. Бо індустрія торгівлі порожніми упаковками від начебто виробника досить розвинена.

«Що стосується так званих пакетиків «3в1», яку полюбляє молодь та ті, кому нема часу або ліньки зробити нормальний напій. Так кави в них немає від слова зовсім – лише вершки, цукор та розчинний кавовий напій. Тому можна хоча по три упаковки на чашку покласти – бадьорості не буде, бо немає кофеїну», – доводить експерт.

Тим, хто все ж полюбляє розчинну каву чи не має можливості зварити натуральну, вона радить варіант бразильського мелікано – суміш меленої зернової арабіки з розчинною. Для його виробництва використовують спеціальні технології, які у підвалі не реалізуєш.

Обираючи сорти напою, з початку візьміть мінімальну кількість

Обираючи сорти напою, з початку візьміть мінімальну кількість

Обираючи сорти кави, зпочатку візьміть мінімальну кількість – в спеціальному магазині це, як правило 50 грамів. Якщо «зайшло» – беріть кіло: вийде суттєво дешевше.
До речі, на думку Гуфман якість кави, яку можна придбати в Україні, вище, ніж у деяких європейських країнах, наприклад, у Німеччині.

А взагалі, краще не намагатися постійно експериментувати з вибором магазину. Якщо вас влаштували обрані сорти, ціна та якість обслуговування – залишайтеся з цим продавцем. І він до вас звикне. Навіть може запропонувати знижку, як постійному покупцеві. І завжди порадить найкращий варіант.

Ігор ТЕМИН

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Депресії не існує, а ліки роблять з людини "овоч" – 12 цікавих висновків вчених про нашу психіку
  • Те, що треба в холоди. Готуємо густу кашу угалі по-мозамбікськи
  • Чи подешевшає в Україні бензин: стало відомо, що буде з цінами на пальне
  • На скільки сходинок потрібно підніматися на день для користі серця

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *