Чи варто очікувати підвищення рівня інфляції в Україні 2023 році: прогноз Олександра Охріменка

У липні 2023 року споживчі ціни в Україні знизилися на 0,6% після зростання на 0,8% у червні, 0,5% у травні та 0,2% у квітні. Економіст Олександр Охріменко зазначив, що це дозволяє прогнозувати, що у 2023 році інфляція буде така як до війни: близько 10%.

“За повідомленням Державної служби статистики, у липні в Україні зафіксовано дефляцію. Це вперше за початку 2022 року. Вона невелика, лише 0,6%, але це показник того, що ціни не зросли, а зменшились. Звичайно, це результат впливу сезонного фактору. Але цей факт дозволяє прогнозувати, що у 2023 році інфляція буде така як до війни: близько 10%. Критичний момент, який ми пережили минулого року, пройдено. І такої великої інфляції не буде. Це вказує на те, що економіка навчилась працювати в умовах війни. І це дуже добре”, – зазначив Олександр Охріменко. 

Як повідомляє Державна служба статистики, в липні зафіксована базова інфляція на нульовому рівні після дефляції 0,1% в червні і інфляції 0,3% в травні і 0,5% в квітні. З початку року інфляція в країні склала 4,0%, базова – 3,2%. З урахуванням того, що в липні-2022 базова інфляція склала 1,2%, в річному вимірі за підсумками липня-2023 вона також знизилася до 12,3% c 13,7% за підсумками червня, 15,6% – за підсумками травня і 16,9% – за підсумками квітня. На споживчому ринку в липні ціни мінялись так:

  • На продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,9%. Найбільше (на 18,2%) подешевшали овочі.
  • На 7,6-0,4% знизилися ціни на яйця, продукти переробки зернових, рис, фрукти, сало, соняшникову олію, кисломолочну продукцію.
  • На 1,4-0,5% зросли ціни на м’ясо та м’ясопродукти, цукор, рибу та продукти з риби, безалкогольні напої.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,0%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,5%, алкогольні напої – на 0,6%.
  • Ціни на транспорт зросли на 2,7% переважно через підвищення цін на пальне та мастило на 7,3%.
  • У сфері зв’язку ціни зросли на 0,3%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 5,8%.

Як раніше повідомляв Інформатор, купувати валюту зі спекулятивною метою наразі не має сенсу, впевнений економіст Олександр Охріменко. На його думку, найближчі тижні курс обміну гривня/долар радикально мінятись не буде. Тому заробити на обмінних операціях не вийде. Натомість експерт називає більш цікаві інструменти для збереження власних заощаджень.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *