Україна запустила тимчасові коридори для кораблів, що прямують до чорноморських портів

Для морських суден, що рухаються Чорним морем до або з українських портів, держава оголосила тимчасові коридори. Міжнародна морська організація (ІМО) підтвердила право нашої країни на забезпечення вільного судоплавства в своїх територіальних водах.

Про це повідомляє пресслужба Військово-морських сил (ВМС) України. При цьому військові наголошують, що небезпека через можливі агресивні дії російської федерації все ще залишається досить високою.

“Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ… були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. При цьому повідомляється, що протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку російської федерації”, – кажуть у ВМС.

До речі, саме ці нововведенні маршрути Україна раніше пропонувала у зверненні до ІМО. Тоді Рада організації визнала наше повне право забезпечувати вільне торгівельне судоплавство, яке гарантується міжнародним морським законодавством. Також в ІМО закликали країну-агресорку дотримуватися вказаних міжнародних норм та не загрожувати торговим кораблям в Чорному морі. 

Маршрути, що їх оголосила Україна, використуватимуться перш за все для тих суден, які перебувають наразі в портах Одесси, в Чорномороську та Південному. ВМС повідомляє, що деякі кораблі “застрягли” там ще з початку повномасштабного вторгнення окупантів. 

“До проходу допускатимуться судна, власники або капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах”, – наголосили в пресслужбі ВМС. 

Нагадаємо, що останнє судно з українським зерном залишило одеський порт ще 16 липня – майже місяць тому. На наступний день росія в односторонньому порядку вийшла з “зернової угоди” і почала чергову хвилю ракетних атак по Україні, цього разу цілячи в нашу портову інфраструктуру. 

Раніше ми писали, що в уряді та ЗСУ вже працюють над захистом українських портів. А Європа погодилася допомогти нам з відновленням портової інфраструктури.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *