НБУ помʼякшує валютні обмеження з 12 серпня: що зміниться

З 12 серпня Національний банк України помʼякшує низку валютних обмежень. Рішення регулатора стосуються переказів за кордон, операцій з ОВДП та участі в торгах.

Про це Нацбанк повідомив 11 серпня.

Перекази за кордон для виплати пенсій

“Укрпошта” були призначена Нацбанком як оператор послуг поштового зв’язку, який матиме змогу здійснювати перекази з метою забезпечення виплати пенсій та грошових допомог громадянам України, які тимчасово перебувають за кордоном.

Це дасть змогу підтримати соціальні ініціативи щодо захисту пенсіонерів, що вимушено перебувають за межами України, та забезпечити виплати гарантованих їм державою пенсій і грошових допомог, вважають в НБУ.

Операції з ОВДП

Національний банк дозволив робити переказ коштів у гривні на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів, відкриті в українських банках, для проведення операцій з внутрішніми державними облігаціями України (ОВДП), номінованими в національній валюті, учасником яких є банк-нерезидент.

Ці зміни дозволять посприяти активнішій участі банків-нерезидентів у операціях з гривневими ОВДП та, завдяки збереженню обмеження на конвертацію цих коштів у валюту та їх переказ за кордон, це не призводитиме до посилення тиску на валютний ринок, запевнили в НБУ.

Перекази коштів товарними біржами

З 12 серпня товарні біржі матимуть можливість переказувати кошти нерезиденту з метою повернення попередньо внесеної ним суми гарантійного забезпечення для участі в біржових торгах. Таке повернення може здійснюватися лише за рахунок коштів, які були попередньо перераховані нерезидентом з-за кордону для участі в торгах на товарній біржі. Відповідно, купівля іноземної валюти не здійснюватиметься.

Ці зміни дадуть змогу забезпечити виконання біржами своїх зобов’язань перед учасниками торгів, що зі свого боку сприятиме збільшенню припливу іноземної валюти в Україну, вважає регулятор.

Валютний нагляд банків за резидентами

НБУ вирішив, що з 12 серпня банки не матимуть можливості завершувати валютний нагляд за операцією з імпорту товарів, якщо відбувається повне або часткове повернення коштів імпортеру з рахунку нерезидента, відкритого в українському банку.

Ця зміна необхідна, щоб запобігти непродуктивному відпливу іноземної валюти за кордон, що дасть змогу захистити міжнародні резерви України та стабільність на валютному ринку, заявили в НБУ.

Валютні обмеження НБУ

В червні Нацбанк дозволив резидентам-позичальникам переказувати за кордон кошти для виконання зобов’язань за зовнішніми кредитами та позиками.

А навесні НБУ дозволив електронним резидентам (е-резидентам) вивозити іноземну валюту з України, але лише після сплати усіх необхідних податків.

Нагадаємо, в пʼятницю офіційний курс євро знов виріс відносно гривні і становив 40,28 грн за одиницю валюти. Долар залишився незмінним – 36,56 грн за американську валюту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *