Чи видають ВПО кредити в банках України – відповідь банкіра

В Україні переселенці можуть отримати кредити. Банки не оцінюють цю категорію громадян за окремими стандартами та правилами. Адже вони є платоспроможними.

Як розповіли учасники круглого столу “Споживче кредитування: чи готові українці брати кредити під час війни”, обмежень при кредитуванні ВПО немає. Їх обслуговують за звичайними правилами. 

“Навіть якщо людина переїхала і живе в іншому регіоні, але працевлаштована, то для нас головне, щоб ми бачили постійне джерело доходу. Ми навіть у своїй кредитній політиці прописали, що ми готові цей сегмент кредитувати. 4,8 мільйона людей – це велика кількість населення, яку не можна втрачати для продажу кредитних продуктів”, – розповіла членкиня правління Сенс Банку Інна Тютюн.

Немає окремого скорингу для ВПО в банку “Глобус”. Там обслуговують та кредитують ВПО без жодних обмежень.

“У нас немає жодних окремих практик для внутрішньо переміщених осіб. Такого критерію в нашому скорингу немає, що якщо людина внутрішньо переміщена, то щоб ми їй відмовляли. Ні. Для нас найголовніше – її кредитна історія. Ми не бачимо у внутрішньо приміщених осіб якоїсь відмінності від поведінки людей, які залишилися у своїх домівках. І кредитуємо, і обслуговуємо без обмежень”, – пояснив заступник директора департаменту цифрового бізнесу банку “Глобус” Олександр Дубихвіст.

ВПО кредитують за звичайними правилами. Це категорія громадян, яка працює та має певні джерела доходів. 

“Внутрішньо переміщені особи – це ті ж самі громадяни, які працюють, мають певні джерела доходів. То чому б їх не обслуговувати, не кредитувати? Ми кредитуємо за звичайними правилами. З точки зору їхньої платіжної дисципліни ми не бачимо проблем. Все нормально. Вони так само платять, як і всі інші. І так само не платять, як і всі інші. Тим паче банки вже відмовилися від “прив’язки” клієнта до конкретного відділення. Сьогодні клієнт в одному місці, а завтра – в іншому. Треба, щоб у банку були технології роботи з клієнтами в різній географії. Речі, зроблені в діджиталі, працюють швидше і краще, ніж якщо банк вимагає, щоб клієнт приїхав саме у своє відділення, або взагалі їхав у відділення”, – додав заступник голови правління ТАСкомбанку Артур Муравицький.

 

Кредит на житло для ВПО у Дії

У Дії можна подати заяву на участь у програмі “‎Надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам”. Для цього потрібно виконати шість простих кроків: 

  • Зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на сайті за допомогою електронного підпису або BankID.
  • Перевірте коректність своїх даних у профілі користувача, актуалізуйте їх за необхідності.
  • Заповніть заяву. Усі дані, окрім РНОКПП та номера довідки переселенця (ВПО) членів сім’ї, підтягуються автоматично або обираються з випадаючого списку.
  • Дочекайтеся завершення автоматичної перевірки даних про вас та членів вашої сім’ї в Єдиній інформаційній базі про ВПО та відправте заяву на розгляд.
  • Держмолодьжитло розгляне вашу заяву протягом одного робочого дня. Ви отримаєте сповіщення про результат розгляду в кабінеті громадянина та на електронну пошту.
  • Якщо вам відмовили у внесенні до реєстру кандидатів, ви можете внести зміни в заяву і подати її ще раз.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Борг перед банком: як законно позбутися кредитів та проблем
  • Банкрутство Ельдорадо. Кредитори схвалили план реструктуризації боргу компанії на 1 мільярд гривень
  • Виплати для ВПО в жовтні: кому повернуть гроші, а кому – скасують допомогу
  • Безкоштовна стоматологія для дітей: як скористатися

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *