Чи замінить євро долар в Україні: прогноз експерта

В Україні наступного року долар може дійти до курсу в 40 гривень. Основна причина, як вважають в Міжнародному валютному фонді, полягає в девальвації. Стало відомо, що буде далі з доларом та чи замістить його євро на нашому ринку.

Як передає видання World Economic Outlook, у Міжнародному валютному фонді вважають, що курс долара відносно гривні буде зростати до 2028 року. За прогнозами експертів ситуація буде наступна:

  • у 2024 році – 41,4 гривні за долар;
  • у 2025 році – 46 гривень за долар;
  • у 2026 році – 48,9 гривні за долар;
  • у 2027 році – 51,3 гривні за долар;
  • у 2028 році – 53,9 гривні за долар.

Водночас раніше очікування Міжнародного валютного фонду не завжди збігалися з реальним курсом в Україні. Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков в коментарі виданню Pro Гроші зазначав, що у період з 9 по 15 жовтня в Україні на ринку валют відбуватимуться копійчані коливання показників, як і місяцем раніше.

“Те, що маємо сьогодні, це невеликий поступовий рух, на кілька копійок щодня. Скоріш за все, долар продовжить цей рух. Не буде чогось надзвичайного, адже ринок вже відреагував як на гальмування допомоги з боку США, так на інші чинники”, – зазначив експерт.

Він також підкреслив, що навряд чи долар буде сильно збільшуватися за курсом, якщо різке зростання не сталося одразу після скасування фіксованого курсу. Чи стане євро “новим доларом” в Україні? Раніше в Україні громадяни найчастіше зберігали накопичення не тільки в гривнях, але й в доларах. При цьому заслужений економіст України Олексій Плотніков вважає, що євро може “одержати першість” лише у випадку, якщо на валютному ринку України буде сильне потрясіння.

“Має статися щось жахливе, щоб усі почали відмовлятися від долара та переходити на євро. Однак я сумніваюся, що долар може справді стати таким нестійким. Традиції є традиціями”, – зауважив Олексій Плотніков.

Курс валют в Україні

Слід нагадати, що станом на 11 жовтня НБУ встановив офіційний курс валют таким чином: долар на позначці 36,51 гривні за долар США, а європейська валюта – 38,60 гривні за євро. За попередній банківський день долар став дешевшим на 4 копійки, а євро – подорожчав на 12 копійок. 

Водночас Раніше начальник департаменту по роботі на міжнародних ринках та грошового обігу Радабанк Сергій Гнезділов ділився своїм прогнозом на жовтень. Він переконаний, що зростання курсу буде, якщо враховувати продаж Національним банком щотижня більш ніж 800 мільйонів доларів. На кінець жовтня, вважає аналітик, курс євро може бути в межах 40,75-41,75 гривні.  За словами експерта, чергове зниження облікової ставки призведе до зниження депозитних ставок та привабливості гривневих заощаджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Яким буде курс долара в Україні у 2024-му і наступних роках – прогноз МВФ
  • Чи варто українцям скуповувати долар та євро: порада експерта
  • Керована гнучкість від НБУ: що це значить для українців та яким буде курс гривні

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *