Чому люди з однаковим стажем можуть отримувати різну пенсію – відповідь Мінсоцполітики

Українців часто хвилює питання, чому люди, які вийшли на пенсію раніше, отримують менше за тих, хто почав отримувати пенсію недавно. Мова йдеться про людей з однаковим трудовим стажем. Ситуацію прояснила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

Міністерка написала у своєму Телеграм-каналі, що її часто запитують у коментарях та повідомленнях, чому люди, які вийшли на пенсію раніше, отримують менше за тих, хто почав отримувати пенсію недавно, хоча трудовий стаж у цих людей може бути однаковий. В першу чергу вона наголосила на тому, що для початку важливо зрозуміти, як рахується пенсія.

“У кожному місяці заробітна плата порівнюється з середньою зарплатою по країні і виводиться коефіцієнт. Якщо зарплата дорівнює середній, то коефіцієнт – одиниця. Якщо менше, то це – 0,5. Якщо більше – то 2 і так далі”, – написала Оксана Жолнович.

Зі слів міністерки, ці коефіцієнти якраз і впливають на розрахунок пенсії. Проте, на жаль, чинним законодавством занижений розмір індексації пенсій. Вона наголошує, що у міністерстві про це розуміють та працюють над тим, щоб це виправити. Щоби більш справедливо вираховувати коефіцієнти, від яких залежить, яку пенсію людина отримує. Разом з тим важливо не забувати, що розподіл з пенсійного кошика залежить від того, скільки сьогодні українці, що працюють, туди вклали.

“Коли ми сплачуємо страховий внесок, маємо не забувати, що ці гроші йдуть на пенсії наших бабусь і дідусів. Ні на що інше вони не витрачають. Наприклад, обслуговування Пенсійного фонду становить лише 5% від загальної суми. Це дуже невеликий відсоток, який ви не знайдете в жодному банку”, – підкреслила міністерка.

Українці можуть розрахувати розмір майбутньої пенсії онлайн

Нещодавно Оксана Жолнович написала у своєму Телеграм-каналі, що коли люди порахують свої пенсії – вони точно зрозуміють, що потрібні зміни для пенсійної системи. Вона нагадала, що розрахувати розмір майбутньої пенсії можна на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Як це зробити:

  • Перейти за посиланням на портал електронних послуг Пенсійного фонду України;
  • Авторизуватися (це можна зробити за допомогою Кваліфікованого електронного підпису, “Дія. Підпис” або BankID;
  • Обрати розділ “Портал персональних послуг”;
  • Обрати функцію “Пенсійний калькулятор” (вся інформація туди підтягнеться автоматично).

Оксана Жолнович зазначила, що українці можуть легко вплинути на розмір своєї пенсії. Зокрема, на порталі ПФУ в особистому кабінеті можна в кілька кліків доплатити страхові внески (таким чином, страховий стаж буде трохи більшим – а відповідно збільшиться й розмір пенсії).

Для того, щоб допомогти рідним отримувати більший розмір пенсії, можна сплатити страхові внески за них. Це називається “меценатська пенсія”. Такі сервіси, зазначила міністерка соціальної політики, в Україні успішно працюють і будуть розвиватися й надалі. Таким чином, громадяни зможуть самостійно інвестувати в своє майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Накопичувальна пенсія: як її планують запроваджувати та як вона змінить пенсійну систему України
  • Чи буде у вас пенсія? Як онлайн перевірити, чи сплачує роботодавець внески до Пенсійного фонду – інструкція
  • Пенсіонери з мінімальними пенсіями зможуть отримати надбавку: кому доплатять 70%
  • При оформленні пенсій в Україні ВПО можуть підтверджувати трудовий стаж зі слів свідків

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *