Ціни на бензин в Україні: коли очікувати підвищення цін на паливо на АЗС

З початку липня вартість пального, зокрема бензину, зростає майже щодня на дві-три гривні за літр. Причиною цього є саме ПДВ. Втім, директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн прогнозує, що ціни на пальне будуть зростати й далі. В кінці липня можна буде підбити підсумки здорожчання.

За словами експерта, зокрема, податкова складова зросла на 11 гривень за літр, з яких 3,5 гривні становить сам акциз, а решта – податок на додану вартість (ПДВ). Для дизельного пального зростання ПДВ, пише Куюн у Фейсбуці, становить близько 7,5 гривні, з яких акциз складає 1,3 гривні.

Експерт пояснює, що початкове зростання цін пов’язане зі збільшенням ПДВ, оскільки він сплачується під час продажу. Акциз, зі свого боку, очікується, що вплине на ціни пізніше, в другій половині місяця. Це пов’язано з тим, що на ринок було ввезено значні обсяги пального з низьким акцизом протягом травня-червня. Поступово, при заміщенні запасів з “старим” акцизом новими обсягами з високим акцизом, відбудеться інтеграція цих податків у ціну палива.

Він зазначив, що зростання цін перш за все стосується бензину, оскільки акциз на нього зріс більш ніж удвічі. Щодо дизельного пального та автогазу, їх нову вартість очікується визначити до кінця тижня. Остаточні підсумки щодо цін на паливо будуть підведені наприкінці місяця.

Ціни на пальне змінилися з 1 липня

Починаючи з 1 липня, в Україні відновлено довоєнні податки на паливо, включаючи податок на додану вартість (ПДВ) у розмірі 20% та акциз на бензин та дизпаливо. Згідно з новими ставками акцизу, ціни на паливо встановлені на такому рівні: 213,5 євро за кожні 1000 літрів для бензину, 139,5 євро за кожні 1000 літрів для дизпалива та 52 євро за кожні 1000 літрів для скрапленого газу. Експерти й раніше прогнозували подальше зростання цін на паливо внаслідок цих змін.

Нагадаємо, експерт прогнозував, що вартість бензину перевищить 60 грн/л, а потім почнеться зростання цін на харчі та промтовари. Зокрема, він говорив про марку А-95.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *