Ціни на пальне в Україні за серпень зросли на 10%. На що чекати далі

Станом на кінець серпня в Україні бензин та дизельне пальне подорожчали близько на 10%, якщо порівнювати з цінами у липні. Серед факторів — підвищення податків. Експерти пояснили, що далі буде з вартістю автомобільного пального.

Про це повідомляє РБК-УКРАЇНА з посиланням на дані моніторингу “Консалтингової групи А-95”. Зазначається, що середні роздрібні ціни на бензин А-95 становлять 52,99 гривні за літр. За місяць це подорожчання на 4,38 гривні. Водночас дизельне пальне коштує близько 52,62 гривні за літр (в середньому подорожчання на 4,81 гривні). Автогаз подорожчав на 50 копійок: середня вартість тепер складає 23,96 гривні за літр.

Середня вартість пального в Україні. Фото: РБК

Середня вартість пального в Україні. Фото: РБК

Прогноз цін на осінь

Основним фактором, який впливає на вартість пального, експерти називають світові ціни на нафту. У разі подорожчання до 90 доларів за барель бензин може піднятися в ціні до 60 гривень за літр. Наразі нафта коштує в середньому 86 доларів за барель, проте вартість може змінитися.

Водночас після повернення довоєнних податків в Україні очікують подорожчання автомобільного пального. Прогнозують, що ціна бензину зросте на 10-12 гривень, а дизельне пальне підніметься в ціні на 8-10 гривень. 

При цьому в Національному банку України припускають, що повернення довоєнного рівня податків буде непрямо впливати на інфляцію. Адже експерти очікують перенесення вартості палива на ціни інших товарів та послуг, зокрема транспортних. Тобто, зростання вартості бензину вплине на інші послуги: наприклад, навіть виробники харчових продукти зможуть підняти вартість товарів, оскільки теж купують бензин для транспортування.

Водночас аналітик компанії “Нафторинок” Олександр Сіренко зазначив, що вже є неточні прогнози про подорожчання бензину А-95. За його словами, це відбуватиметься з огляду на динаміку зовнішнього ринку. Очікується, що до кінця вересня пальне подорожчає щонайменше на гривню. Що стосується дизельного пального, то воно, на думку експерта, досягло в ціні свого піку.

Чи буде в Україні дефіцит пального?

Раніше директор зі стратегічного маркетингу БРСМ Олександр Мельничук пояснив,  що українцям не варто хвилюватися через дефіцит пального. Запаси пального, зазначив він, дійсно мінімальні, проте ризиків дефіциту немає. Річ у тім, що через постійні обстріли ворога АЗС не ризикують зберігати в одному місці одразу багато пального. Тому мережі мають запаси в малій кількості, проте регулярно їх поповнюють. 

“Те, що спостерігається зараз – більше схоже на інформаційний вкид, на який споживачі моментально реагують. Це називається створення попиту, а не споживання. Приводів хвилюватися немає, запасів пального на ринку достатньо”, – каже Мельничук.

Експерт також зазначив, що за час повномасштабної війни в Україні було знищено понад 20 нафтобаз в Україні. Зберігати пальне у великих об’ємах. За словами аналітика, зараз поставок більше з європейських країн: бензин доставляють автомобільним транспортом, а не накопичують в резервуарах. 

Також інвестиційний банкір Сергій Фурса пояснював, що станеться у випадку подорожчання пального. Він зазначив, що це викличе і здорожчання продуктів та різних товарів, адже всі ціни прив’язані до логістики. Однак на курс валют, вважає експерт, це не вплине. 

“В нас зараз курс фіксований. Це виправдано, тому що під час війни, якщо ви б цього не робили, то ми б ловили курс гривні де завгодно. Зараз Нацбанк кожного місяця продає по 2 мільярди доларів власних резервів для того, щоби компенсувати цю різницю. Тільки завдяки тому, що ми кожного місяця десь там під 4 мільярди отримуємо грошей від західних партнерів, ми можемо тримати цю ситуацію”, – каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • На заправках України з'явилося дуже дешеве пальне: чому не варто його купувати
  • Скільки коштує бензин на різних АЗС Києва – де дешевше
  • Ціни на пальне значно зростуть: експерт повідомив, що очікувати водіям
  • Коли закінчиться війна та що буде з економікою, цінами й зарплатами. Прогнози та перші ціфри бюджету – 2024

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *