Цінові обмеження мають критичний вплив на енергобезпеку країни: подробиці

Цінові обмеження на ринку електроенергії в Україні створюють загрозу для енергобезпеки. Крім того, price cap позбавляє роботу на ринку будь-якого сенсу.

Про це заявив представник Енергетичної компанії України Роман Волошенюк в ефірі YouTube-каналу Energy Club. За його словами, такі обмеження є критичними під час дефіциту електроенергії у зв’язку з масштабними пошкодженнями й окупацією енергетичної інфраструктури.

“Наш ринок електричної енергії, скажімо так, демонструє часткову волатильність, яка рано чи пізно знаходить свою межу. Ця межа – це наші мінімальні й максимальні price cap, а такі обмеження призводять до відсутності економічного стимулу для здійснення експортно-імпортних операцій. І це стає критичним для енергобезпеки країни”, – зазначив він.

Волошенюк зауважив, що аварійна допомога від сусідніх країн коштує для нашої держави значно дорожче, ніж комерційний імпорт. Тому, на його думку, запропоновані НКРЕКП price cap не сприяють енергобезпеці, а погіршують її.

Він додав, що регулятор здатен змінити це і дозволити українському ринку рухатися європейським шляхом. За його словами, щонещодавно ухвалений закон про REMIT створює дієвий механізм безпечного об’єднання ринків України та ЄС.

Ситуація в енергосистемі України

Наразі в енергосистемі України досить непроста ситуація з балансом, особливо враховуючи катастрофу на Каховській ГЕС. Через це Україна вимушена імпортувати з Європи електроенергію в деякі години доби та використовувати аварійну допомогу. Але через деякі економічні причини імпорт не потрапляє в українську енергосистему в повному обсязі.

Щоб Україна могла вільно імпортувати електроенергію потрібно лібералізувати ціноутворення на енергоринку. Тоді імпорт з Європи зможе вільно потрапляти в Україну, а це допоможе балансувати енергосистему. Про це заявив голова “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *