Cкасувати банківську таємницю та залізти в кишені українців: експерти розповіли про персональні цілі Гетманцева

За ідеєю скасування банківської таємниці в Україні стоїть персонально голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. Це його персональна мета, а кінцева ціль – залізти в кишені всіх українців. Експерти ж попереджають, що таким чином держава зможе значно посилити податковий контроль за громадянами.

Цими думками поділилися член Асоціації платників податків України Дмитро Олексієнко та співзасновник аналітичного центру “Український інститут майбутнього” Анатолій Амелін. Ініціативи Гетманцева вони обговорювали в етері Alpha Media. 

За словами експертів, Нацстратегія доходів до 2030 року, яка була нещодавно презентована владою, передбачає фактично повне скасування банківської таємниці в Україні. На думку аналітиків, за цим стоїть Гетманцев, який таким чином, з його слів, хоче забезпечити “фіскальні спроможності” держави”. Однак насправді через просто зростуть податки та розширяться повноваження податкової. 

“Скасування банківської таємниці… це тема самого Гетманцева. Це його персональна ціль. Гетманцев вже 20 років тому займався дослідженням питання відкриття банківської таємниці”, – вважає Олексієнко. 

Експерт нагадує, що саме після того, як до парламенту прийшов Гетманцев, були об’єднані банківський та податковий комітети ВР – уперше в історії. І в цьому самому 2019-му були ухвалені перші законодавчі норми, які зробили банківську таємницю “не такою вже й таємницею”, каже Олексієнко. Планомірно рік за роком українці втрачали по шматочку свої економічні права. І от наразі дійшло до того, що банківську таємницю хочу фактично просто скасувати.

“І не просто банківську таємницю, а по суті, залізти до нас у гаманець максимально все витягти, не сильно запитуючи про наше бажання. Просто собі це зафіксуйте”, – зазначив Анатолій Амелін.

В Україні скасують банківську таємницю? 

Банківська таємниця – це обов’язок фінустанову зберігати конфіденційну інформацію про своїх клієнтів. Ця інформація може включати персональні дані, фінансову історію, баланс рахунку тощо. Банківська таємниця – необхідний елемент довіри між клієнтом та банком, оскільки вона дозволяє клієнту відчувати себе захищеним та упевненим в тому, що його приватна інформація не буде розголошена третім особам, включаючи й державу.

Однак в Україні це фактично хочуть скасувати, обклавши податком будь-які перекази на картку між фізичними особами. Після розголосу в соцмережах Гетманцев почав все заперечувати, чомусь при цьому платно “розганяючи” своє заперечення в медіа.   

Тим не менш, експерти вже заговорили про те, що в цілому утнути щось подібне фінкомітет здатний. А конкретно – обкласти податками такі перекази. Але тут якраз і стає на заваді банківська таємниця. 

“Поки що (стоїть на заваді – ред.). Але її хочуть прибрати цією Національною стратегією доходів”, – зазначив Амелін.

Він також нагадав, що для податкової служби не існує презумпції невинуватості

“Для податкової презумпція невинуватості відсутня і ви все є порушниками, підозрюваними – вас можна взяти за одне місце і по суті вами керувати”, – резюмував експерт. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *