Десятки видів банкнот стали недійсними: в НБУ пояснили, що робити, щоб не втратити гроші

У Національному банку України вирішили продовжити обмін дрібних монет та старих банкнот. Відомо, що термін буде до кінця війни (тобто, до скасування воєнного стану). Йдеться про обмін монет дрібних номіналів та банкнот гривні старого зразка, введених в обіг до 2003 року.

Така інформація з’явилася на офіційному порталі Національного банку України. Експерти пояснили, що це стосується монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, а також гривневих банкнот номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску. Ці гроші вже тривалий час регулятор вилучає з обігу. Тобто, ці монети та банкноти не приймають в якості оплати за різні товари або послуги.

Згідно з рішенням НБУ, монети дрібних номіналів та банкноти гривні старих зразків до 2003 року можна буде обмінювати до кінця дії воєнного стану в Україні. Також це можна буде зробити ще три місяці після скасування воєнного стану.

“Завдяки продовженню терміну українці матимуть більше часу для обміну. Особливо це важливо для громадян, які були вимушені залишити свої домівки через війну або перебувають на тимчасово окуповані території”, — йдеться в заяві НБУ.

За даними НБУ, станом на сьогодні в обігу ще залишається майже 7,2 мільярда штук монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Банкнот старого зразка, введених в обіг до 2003 року, залишається близько 1,5% від загальної кількості усіх банкнот в обігу.

Старі гривні. Фото: НБУ

Старі гривні. Фото: НБУ

Де можна обміняти старі монети та банкноти:

  • у Києві: Контрактова пл., 2А;
    у Дніпрі: вул. Воскресенська, 13;
    у Львові: вул. Коперника, 4;
    у Одесі: вул. Рішельєвська, 8;
    у Харкові: Театральна пл., 1;
    у Хмельницькому: вул. Володимирська, 91.

Такий обмін можна здійснити уповноважених банках: Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк, ПУМБ. Актуальні дані про те, в яких відділеннях та філіях можна здійснити обмін, потрібно дізнаватися на офіційних сайтах цих фінансових установ.

Старі монети на допомогу для ЗСУ   

Раніше в Національному банку України повідомляли про благодійну акцію “Щаслива гривня”. Цьогорічний збір триватиме до 30 листопада 2023 року. Українці можуть зібрати монети та принести їх до відділень банків-партнерів. Зокрема, це “Ощадбанк”, “ПриватБанк”, “Пумб” в різних містах України. Експерти також радять організовувати благодійні збори коштів у навчальних закладах, або, наприклад, серед громад певного району, житлового комплексу, на роботі або в інших спільнотах. Виручені з акції кошти будуть спрямовані на підтримку Збройних Сил України.

“Монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок участі в межах акції не приймають”, – попередили на порталі Національного Банку України.

В НБУ також пояснювали, чому гроші виводять з обігу. Журналіст Віталій Ткач пояснював, що ці старі монети навряд чи колись стануть дорогими. Якщо люди думають, що їх можна відкласти, а потім вони стануть колекційними – це помилка. Адже, пояснив експерт, цінуються лише монети  із дорогоцінних металів – наприклад, срібла чи золота. Або рідкісні монети. Тому в застарілих 25 копійках сенсу не буде – краще здати їх на благодійність. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як отримати грант на реалізацію вашої ідеї: покрокова інструкція
  • Українцям пропонують грант для створення козиної ферми: як отримати
  • ПриватБанк змінив правила відправки SWIFT-переказів: подробиці
  • Давно вже мільйонер: Клопотенко зізнався, звідки в нього стільки грошей

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *