Економіка Кремля починає відновлюватися після санкцій, проте рубль йде на дно – Bloomberg

Після міжнародних санкцій російська економіка стабілізується, ба більше, може повернутися до довоєнного рівня уже наступного року. Експерти зазначають, що цього може й не статися — розповідаємо чому. 

Як пише Bloomberg, посилаючись на заяву російського прем’єра Михайла Мушустіна, за перше півріччя російська економіка зросла на 1,5%. Другий квартал приніс росіянам збільшення витрат приблизно на 4,6%. До того ж за останніми оцінками російського ВВП, є свідчення того, що їхня економіка зростала чотири квартали поспіль після спаду більш ніж на 4% рік тому.

“Збільшення витрат на оборону призвело до зростання промислового виробництва, в той час як споживчий попит набирає обертів на тлі збільшення витрат на соціальну підтримку і підвищення заробітної плати”, – пише видання.

До всього, минулого тижня путін підписав закон, що підвищує призовний вік до 30 років і забороняє чоловікам залишати країну після отримання електронного повідомлення про призов на військову службу. А це, на думку експертів, може завадити рф відновити економіку. 

“Нестача робочої сили у зв’язку із відправленням все більшої кількості добровольців на війну посилює труднощі Росії. Це може призвести до переходу до більш вибіркових заходів щодо набору людей, відсутність яких не буде настільки гостро відчуватися на робочому місці”, – передає видання.

Водночас російська валюта також поки знаходиться не у виграшній позиції. Після ослаблення майже на 25% з початку року нинішній курс наближається до 100 рублів за долар. Глава центрального банку рф Ельвіра Набіулліна поклала провину за це головним чином на погіршення умов зовнішньої торгівлі і зниження доходів від експорту – внаслідок введених санкційних обмежень на продаж енергоресурсів Росією, і стелі цін на нафту.

Раніше, Bloomberg прогнозував, що економіка росії через війну втратить 190 млрд доларів до 2026 року. А The Wall Street Journal стверджував, що російська економіка починає руйнуватися.

Чому санкції не зупинили Путіна?

На сьогодні російська федерація є найбільш підсанкційною країною світу. Фінансові, торговельні та персональні санкції запровадили понад 40 країн: від США та ЄС до Південної Кореї, Швейцарії та Албанії. Захід заморозив валютні резерви росії, заарештував яхти й нерухомість багатих росіян, відрізав держбанки від світової фінансової системи, відмовився купувати у росії нафту й вугілля, заборонив продавати їй обладнання, технології та предмети розкоші. 

Однак Кремль спочатку підготувався до санкцій, а потім уникнув грубих помилок в економічній політиці та заробив на енергетичній кризі — це й пояснює “злет” відсотків у російській економіці зараз. 

Ще однією причиною може бути поступове запровадження санкцій. Як зазначають експерти, Кремль зможе фінансувати бюджетні дірки протягом кількох років. До того ж майже половина російських олігархів допомагають путіну зі зброєю. У списку навіть ті, хто виступив проти війни.

Нагадаємо, Америка продовжує вводити нові санкції проти росії. А європейський Союз проти Білорусі. У чорному списку США – російські кораблі, підприємства та наукові установи. А в європейському – переважно посадовці режиму диктатора Олександра Лукашенка, які вчиняли насильство проти людей під час протестів. У відповідні списки потрапили різні особи, компанії та організації. У Європарламенті навіть почали вже обговорювати зміст деяких пунктів 12 пакету, основна ціль якого буде заблокувати активи російського центрального банку. 

Яка ситуація з економікою в Україні?

У 2023 році витрати України на безпеку та оборону перевищать 1 трильйон гривень. Про це розповів голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Економіка України у 2023-2024 роки — найбільш імовірно піде “в тінь”. Збільшиться фіскальне навантаження, щоб забезпечувати оборонний сектор ресурсами. Бізнес не розвиватиметься, а все виробництво концентруватиметься навколо воєнно-промислового комплексу. Такий прогноз презентував Український інститут майбутнього. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *