Експорт зерна відбуватиметься альтернативними шляхами: що зміниться для фермерів

Попри дії рф, експорт української агропродукції продовжується як суходолом – автомобільним та залізничним транспортом. Крім того, річковим транспортом, зокрема, через Дунай.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону. За його словами, цьогорічний врожай може становити 68-70 млн тонн зернових та олійних.

“Звісно, що зі зменшенням виробництва зменшується експорт. І його більшість можна зробити існуючими альтернативними шляхами солідарності. Але все ж для того, щоб повністю, 100%, все експортувати, треба надати доступ до чорноморських портів”, – зазначив він.

Висоцький наголосив, що в разі експорту через прибалтійські порти або порти Данії, Хорватії, Німеччини, Нідерландів, логістика буде дорогою. Тому ціна, яку отримає фермер, буде нижче собівартості виробництва. 

Через це Міністерство та уряд звернулися до Європейської комісії з проханням розглянути можливість компенсації логістики в ці віддалені порти. Заступник міністра додав, що тільки у такому випадку український фермер зможе отримати ціну, яка хоча би покривала собівартість, щоб не працювати у збиток.

Зерно може зберігатися до 18 місяців при дотриманні всіх умов. Наявних потужностей для зберігання має бути достатньо, адже виробництво зменшується.

Україна розглядає новий шлях для “зернового коридору”

Води Румунії та Болгарії можуть використати замість акваторії Чорного моря для перевезення продовольства в рамках “зернової угоди”. Про це розповідав посол України в Туреччині Василь Боднар.

“Ми так само маємо можливості залучати кораблі і компанії. З нашої точки зору, це можна реалізувати навіть не використовуючи цей маршрут, який вже був погоджений, а через територіальні води Румунії і Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики, які створила росія”, – сказав Боднар.

Раніше ми писали, що блокування “зернової угоди” може обвалити курс гривні. Крім того, путін поскаржився президенту ПАР на “зернову угоду”.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *