Гарні мрії мера Маріуполя Бойченка про відродження міста та дивні витрати маріупольської міськради

Поки українцям показують гарні картинки, як виглядатиме Маріуполь після відновлення, експерти звертають увагу на дивні маніпуляції з фінансами місцевої влади. Так, маріупольський трамвайно-тролейбусний парк отримав кредит від міської влади на 90 млн грн, і ніхто не пояснює навіщо. Тим часом поки що зовсім незрозуміло, коли Маріуполь буде звільнений, а в українській міській раді окупованого міста вирує напружене фінансове життя. 

Гучний проєкт відродження Маріуполя 

Для повернення Маріуполя до довоєнного стану знадобиться приблизно 7-10 років. За розрахунками мера міста Вадима Бойченка, для цього потрібно десь 14 мільярдів гривень. Бойченко говорить що відродження міста за програмою “Маріуполь Реборн” складається з низки етапів. До нього входить, як план швидких дій, які потрібно зробити одразу після деокупації, аби розв’язати питання гуманітарної кризи, стабілізації ситуації, відновлення критичної інфраструктури, так й будівництво міста за новим баченням. За словами мера Маріуполя, це можливо зробити, об’єднавши зусилля держави, міжнародних партнерів та бізнесу, які зможуть створити необхідні стимули для повернення людей на деокуповані території та зменшення впливу російської пропаганди на світовій арені.

“Зараз працюємо над баченням Маріуполя після деокупації. Розробляємо масштабний план відродження – “Маріуполь Реборн”, – наголосив Бойченко. 

У межах панелі Mariupol Reborn на Lviv Urban Forum 28 червня вперше показали проєкт відбудови Маріуполя з красивими картинками. Відповідне бачення міста після завершення війни представила команда “Ре:Маріуполь”. Основна ідея проєкту полягає в ущільненні географічного центру міста. Колишні промислові зони “Азовсталі” та узбережжя Кальміусу перетворять на нові змішані мікрорайони.

Новий транспортний хаб (залізничний вокзал, автовокзал, морський вокзал, вузол міського громадського транспорту) розташовується між двома частинами майбутнього центру міста — історичною та новою. Забудова стане щільнішою вздовж нової залізниці, яка з’єднає приморські села з містом, аеропортом та іншими регіонами України. Місто розгорнеться до води та природи. На півдні — приморська зона, на півночі — річкова.

Шість місць Маріуполя, що притягуватимуть містян і туристів

  • Центральний вокзал. Великий транзитний термінал, який сполучає поїзди, автобуси, місцевий громадський транспорт (трамваї, електроавтобуси, пороми) та автомобілі. Станція розташована в географічному центрі міста в гирлі річки Кальміус між історичним центром та новим постіндустріальним районом Маріуполя на місці доменних печей “Азовсталі”.

Образ

Образ “Центрального вокзалу”

  • Музей Маріуполя та Базарна площа. Відновлена площа в майбутньому має стати центром міського життя, місцем проведення концертів, торгівлі на вихідних та щорічного ярмарку. Фортецю не треба відтворювати, але новий сучасний музей міста своєю формою може окреслювати периметр колишнього козацького форпосту.

Образ Базарної площі

Образ Базарної площі

  • Центр пам’яті “Драмтеатр”. Атакований у березні 2022 року драматичний театр завжди був місцем зустрічі містян. Після трагедії він став всесвітньо відомим місцем, пам’яттю про сотні загиблих. Він має зберегти свою меморіальну функцію. На місці руїн пропонують створити центр, що поєднає пам’ятку і новий простір, що доводить – життя перемагає. Фасадна сторона зміститься на бік колишнього скверу, і отримає продовження у вигляді амфітеатру, де можуть гуляти містяни та грати діти. 

Образ Центру пам'яті "Драмтеатр"

Образ Центру пам’яті “Драмтеатр”

  • Кампус “Мозаїка” та Центральний пляж. Нові напрямки морського відпочинку доповнять вітрильництво та греблю та ялах. На місці старого залізничного вокзалу з’явиться Кампус “Мозаїка”, що стане мозковим центром відродження Маріуполя.

Образ Центрального пляжу та центру дослідження моря

Образ Центрального пляжу та центру дослідження моря

За задумом, старі рейки обростуть парком. На території центрального пляжу з’явиться перший технологічний центр дослідження Азовського моря.

Вид на Кампус

Вид на Кампус “Мозаїка” та Центральний пляж

  • Центр Сталі. Постіндустріальні території у майбутньому стають центрами культури, однак можуть зберігати своє ДНК і розповідати відвідувачам про індустріалізацію, металургію та метал як матеріал. 

Образ Центру Сталі та Азовстальського каналу

Образ Центру Сталі та Азовстальського каналу

Автори проєкту вважають, що металургія – частини історії, без яких неможливо уявити маріупольське минуле. 

Вид на Центр Сталі та домені печі

Вид на Центр Сталі та домені печі

  • Центр пам’яті “Азовсталь”. Місце, що стало укриттям для кількох тисяч мешканців і захисників міста навесні 2022 року, перетвориться на величезний меморіальний парк-заповідник. 

Образ Центру пам’яті

Образ Центру пам’яті “Азовсталь”

 Територію, обмежену каналом, залишать недоторканою. Там проводитимуться екскурсії, а окремі простори можуть використовуватися для мистецьких резиденцій, де переосмислюватимуть теми героїв Маріуполя.

Вид на частину Центру пам’яті

Вид на частину Центру пам’яті “Азовсталь”

Всі ці малюнки напрочуд гарні. Але виникає два питання: коли та за які гроші ці плани можуть втілитись в життя? Джерела фінансування проєктів ми не знайшли. А ось що ми дізнались про перспективи звільнення Маріуполя.

Прогнози експертів щодо деокупації Маріуполя 

Американський генерал Бен Годжес був упевнений, що українські захисники звільнять Маріуполь до січня 2023 року, але цього не сталося. Водночас Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у фільмі журналіста Дмитра Комарова “Рік” заявив, що тимчасово захоплене місто звільнять до кінця цього року.  

Натомість українські експерти не поспішають говорити про терміни деокупації міста. Вони лише припускають, що для цього потрібно зробити. 

  • Експерт Defence Express Іван Киричевський говорить, що звільнення Волновахи було б достатньо значним проміжним стратегічним успіхом, “хоча б тому, що говорити про звільнення Маріуполя немає логіки раніше, ніж не трапиться звільнення в Волновахи”.
  • Військовий експерт Павло Нарожний назвав можливий сценарій деокупації Маріуполя – брати місто в кільце та відрізати його від лінії постачань. Усе, щоби уникнути великих втрат.  До міста близько може підійти українська артилерія, тож вона буде тримати кільце під вогневим контролем, аби знищувати все, що буде рухатися в бік міста. І цього, мовляв, буде достатньо.

“От яскравий приклад – той самий Херсон. Ми в кільці його не тримали, ми просто знищили лінії постачання. Так само можна зробити з Маріуполем. ЗСУ треба буде знищити залізничну дорогу та всі автомобільні шляхи. І після того все угруповання, яке буде в Маріуполі, буде приречене”, – зазначив Нарожний.

Тендер майже за два мільйони гривень та фінансове життя міськради Маріуполя 

Влітку 2022 року влада окупованого міста хотіла витрати на легковий автомобіль Volkswagen Passat до 1 800 000 гривень. Замовником виступило комунальне підприємство “Маріупольтепломережа”. Транспортний засіб мали доставити до Запоріжжя. Однак торги не відбулися через відсутність пропозицій.

Разом з тим політолог Юрій Романенко звернув увагу на затверджений бюджет міста Маріуполя. Доходів в ньому (зазначена тільки цифра) – три мільярди гривень. Тут виникає питання, яким чином і куди їх витрачають під час війни. 

“Цим же рішенням Маріупольська міська рада надає зі спеціального фонду міського бюджету 90 мільйонів гривень в кредит комунальному підприємству “Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління”. В мене в голові зараз, читаючи написане, такий вибух, що я навіть не можу зупинити потік питань – починаючи від того, на що кредит і кому та як його передали?”, – зазначив Романенко. 

Рішенням Маріупольської міської ради №72 від 25.03.2023 року затверджено бюджет окупованого міста Маріуполя

Рішенням Маріупольської міської ради №72 від 25.03.2023 року затверджено бюджет окупованого міста Маріуполя

Іншим рішенням Бойченко на період війни встановив собі додаткову премію у розмірі 50% своєї середньої заробітної плати. Керівникам і працівникам міської ради та виконавчих органів – 100% середньої зарплати. 

Рішення про виплати заробітної плати на період воєнного стану 

Рішення про виплати заробітної плати на період воєнного стану 

Також депутати Маріупольської міськради затвердили програму економічного і соціального розвитку громади на 2023 рік, а в бюджеті на 2023 рік передбачили на неї гроші. Згадав Романенко і про благодійний фонд “Я – Маріуполь”. Його очолює Дмитро Дресвянніков. 

Власником благодійного фонду

Власником благодійного фонду “Я-Маріуполь” є Дресвянніков Дмитро 

“Чим займається цей фонд в умовах, коли Маріуполь окупований, незрозуміло, але вже протягом цього часу Маріупольська міськрада робить безповоротний благодійний внесок в цей фонд в розмірі 12 мільйонів гривень (рішення №14 від 15.06.2022), потім зобов’язує всі комунальні підприємства міста внести благодійні внески в цей фонд (рішення №26 від 17.08. 2022) та зобов’язує Маріупольтепломережу внести в цей фонд благодійний внесок в розмірі 16 мільйонів гривень (рішення №25 від 17.08.2022)”, – додав Романенко. 

Звісно хочеться вірити у відбудову Маріуполя, які показано на красивих картинках, але коли саме це відбудеться все ж таки невідомо. Проте Інформатор-Україна отримав коментар від керівників міста. 

  • По-перше, в коментарі підкрелюється, що фінансової участі з боку міського бюджету у формуванні візій просторового розвитку Маріуполя не було. Все це розроблялося в межах проєкту Mariupol Reborn за кошт USAID. 
  • По-друге, у Маріупольській міськраді пояснили перерахування частки власних коштів ККП “Маріупольтепломережа” на рахунки благодійного фонду “Я-Маріуполь”. Це зробили заради підтримки маріупольських родин. 
  • Нарешті, влада Маріуполя підкрелює, що інформація блогера Юрія Романенка щодо використання бюджетних коштів не відповідає дійсності. Бюджет міста на 2023 рік не затверджено, використання коштів йде на рівні 1/12 від розпису бюджету 2022 року. Обсяг планових надходжень у 2023 році складає майже 3,1 мільярда гривень, з яких 1,5 мільярда гривень – це державна субвенція, яка нараховується постраждалим громадам, як компенсація.

Читайте докладніше про це у тексті “У мерії Маріуполя відгукнулися на публікацію Інформатора та розкритикували блогера Романенка” на Інформаторі. 

Як маріупольська міська рада може сприяти визволенню міста

Для швидкої допомоги у звільненні міста маріупольська міська рада може всіляко сприяти підтримці ЗСУ. Як приклад можна навести, великий збір платформи United24. Йдеться про проєкт з назвою Операція “Єдність” головною метою якого стало забезпечення Сил оборони 10 тисячею FPV-дронів із боєкомплектом на загальну суму 235 мільйонів гривень. Одна одиниця коштує 23 500 гривень. Ударні дрони-камікадзе – це один із найбільш масових зараз запитів нашого війська. Вони якісно показали себе на полі бою, знищуючи десятки одиниць ворожої бронетехніки та випалюючи сотні окупантів із їхніх укріплень. Зібрати кошти на дрони українці змогли всього за три дні. Дізнатися детальніше про допомогу міст України нашим захисникам можна у цьому матеріалі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Хотілося вимкнути: Андрій Бєдняков розкритикував фільм про Маріуполь в перші місяці повномасштабної війни. Відео
  • Скільки цивільних вбили росіяни у Маріуполі: депутат вразив страшною цифрою
  • Як тільки агітатори зайдуть в окопи – ми програємо: Данілов висловився про вибори в Україні під час війни
  • Окупанти битимуться до останнього за Токмак: майор запасу ЗСУ пояснив важливість міста на Запоріжжі

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *