Українці зможуть отримати пільговий кредит на утеплення житла – які умови

Вперше з початку повномасштабної війни українці зможуть отримувати кредити на утеплення житла.Йдеться про програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім” від Фонду енергоефективності.

Як передає УНІАН, учасники програми “Енергодім” зможуть отримати кредит на утеплення житла в “Глобус Банку”. За словами голови Фонду енергоефективності Єгора Фаренюка, в липні 2023 року було відновлено прийом заявок на участь в програмі “Енергодім”. Завдяки цьому максимально велика кількість ОСББ (Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) зможуть підготуватися до нового опалювального сезону. 

Ті ОСББ, які беруть участь в цій програмі, отримають грант від фонду в розмірі 40% компенсації на встановлення або модернізацію індивідуального теплового пункту і, за необхідності, встановлення вузла комерційного обліку тепла. При цьому 20% вартості проєкту ОСББ зможуть залучати з інших джерел: наприклад, міські програми. Водночас обов’язковий внесок співвласників будинку становить 40% від загальної вартості. 

Голова правління “Глобус банку” Сергій Мамедов розповів, що попри воєнні ризики банк кредитуватиме ОСББ за програмою “Енергодім” без початкового внеску. При цьому умови передбачають 16% річних з терміном кредитування до 5 років.

“Відновлювати країну потрібно вже зараз за принципом: “Бери та роби”. Саме тому напередодні опалювального сезону попри непередбачувані умови війни, банк ухвалив рішення про надання кредитів ОСББ – учасникам програми “Енергодім”, та додатково розробив спеціальну лояльну програму для позичальників. ОСББ вкрай важливо отримати своєчасне фінансування для енергомодернізації житла”, – підкреслив Сергій Мамедов.

При цьому додається, що 60-70% заявок на таке кредитування з енергомодернізації торкнеться будинків, які були зведені наприкінці 1970-1980-х роках (переважно панельні 9, 12 та 16-поверхові будинки, термін експлуатації яких без капітального ремонту вже становить від 40-50 років).

Пільгові кредити в Україні

Раніше стало відомо, що в Україні запрацювали пільгові іпотечні кредити для всіх категорій населення. Йдеться про громадян, які не мають власного житла. Такий пільговий кредит від держави видається під річну ставку 7% у гривні. Перший внесок повинен бути від 20%, а термін кредитування – до 20 років. У програмі беруть участь Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, Sky Bank.

Також стало відомо, що ПриватБанк видав перший кредит за програмою співробітництва з ЄБРР. Загалом із дати підписання угоди з ЄБРР ПриватБанк вже прийняв заявки на кредити від мікро та малого бізнесу більш ніж на півтора мільярда гривень.

“Згідно з підписаною угодою з ЄБРР, ПриватБанк зможе видавати кредити на загальну суму 240 мільйонів євро в еквіваленті. Ми підтримуємо розвиток економіки України завдяки програмі співробітництва з ЄБРР, якою передбачено як часткове гарантування банку повернення кредитів позичальниками, так і надання грантів позичальникам до 20% від суми купівлі певних видів техніки та обладнання і до 30% від суми фінансування пріоритетних інвестиційних проєктів”, – розповіли в ПриватБанк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Банкрутство фізособи: хто зможе позбутися кредитного тягара та як це зробити
  • Кому українські банки надають кредити та скільки позичальників їх не повертають
  • Як підприємцю отримати кредит від ПриватБанку разом з грантом від ЄБРР
  • Військовослужбовці можуть не сплачувати відсотки та штрафи за прострочені кредити: як домовлятися з банком

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *