Хто в Україні отримує 98 тисяч гривень пенсії, а кому платять мінімалку

Українці, які не мають достатньо стажу та не досягли 65 років, отримують 2 093 гривень пенсії. Ті, хто має достатньо років трудового стажу мінімум 2 760 гривень. Пенсію у розмірі 98 тисяч гривень виплачують суддям. 

Як йдеться у матеріалі порталу Delo.ua, щоб отримувати мінімальну пенсію, потрібно досягнути відповідного віку (60, 63 або 65 років) та мати достатньо років трудового стажу:

  • у 60 років потрібно мати не менше 30 років стажу,
  • у 63 роки – від 20 до 30 років,
  • у 65 років – від 15 до 20 років.

Де в Україні найнижчі пенсії

У 2023 році, за останніми підрахунками ПФУ, середній розмір пенсії в Україні складає 5 311 гривень, але цей показник відрізняється по областях.  Найвища пенсійна медіана в Києві – 7 190 гривень в середньому отримують столичні пенсіонери. В регіоні показник дещо нижчий – 5 462 гривень. Серед областей найвищий показник на Донеччині, де пенсіонер в середньому отримує 6 601 гривні. Найнижчий середній розмір пенсії у Тернопільській області – 4 023 гривень.

Середній розмір призначеної пенсії по регіонах станом на 1 липня 2023 року

Середній розмір призначеної пенсії по регіонах станом на 1 липня 2023 року

Найбільша пенсія в Україні – хто отримує

Станом на 2023 рік максимальна пенсія в Україні складає 20 930 гривень. Розмір пенсії залежить від середньої зарплати, яку отримував громадянин до виходу на пенсію, а також різні державні нагороди. Проте існує таке поняття як довічне грошове утримання – це фактично пенсія суддів. Їхні виплати не обмежуються законом, тому зазвичай найвищі.

 

За даними ПФУ, у 2023 році Україна утримувала 3 706 суддів на пенсії. Пенсія суддів складає від 10 до 100 тисяч гривень. За останніми підрахунками, в середньому на місяць судді отримують 98 825 гривень пенсії (довічне утримання).

Які документи для призначення житлової субсидії необхідно подати непрацюючому пенсіонеру

Якщо непрацюючий пенсіонер зареєстрований і проживає у житловому приміщенні один, для призначення житлової субсидії він має подати лише заяву та декларацію (за встановленими формами). За наявності заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги подається документ про сплату заборгованості або укладений договір про її реструктуризацію, або ухвалу про відкриття провадження у справі у разі оскарження заборгованості в судовому порядку.

Якщо разом з непрацюючим пенсіонером у житловому приміщенні зареєстровані інші особи, які фактично не проживають за місцем реєстрації, до заяви і декларації додатково подаються документи, що підтверджують непроживання у житловому приміщенні таких осіб. Це можуть бути: довідка про навчання або працевлаштування особи в іншому населеному пункті, довідки ЖЕК, ОСББ або ЖБК про непроживання особи за адресою домогосподарства, довідка про сплату спожитих житлово-комунальних послуг за іншою адресою чи акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання, що складається органом місцевого самоврядування.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Хто з українців може вийти на пенсію до 60 років, згідно з новим законом
  • Які документи потрібні військовому для призначення пенсії – перелік
  • Як новий механізм бальної системи нарахування пенсій вплине на її розмір у 2024 році

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *