Хто з пенсіонерів може отримати додаткові 4 200 гривень до пенсії – пояснення ПФУ

Чимало українців має право на додаткові виплати, які можуть збільшити розмір пенсії. Експерти Пенсійного фонду України пояснили, хто може розраховувати на надбавку в розмірі 4 200 гривень. 

Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду у Вінницькій області. Зазначається, що з 1 липня 2023 року набули чинності зміни до законів України, якими врегульовано питання соціального захисту борців за незалежність України у XX столітті. Йдеться про пенсії за особливі заслуги перед Україною, а також про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років.

Згідно з законодавство, громадянам, які визнані борцями за незалежність України, яких комуністичним режимом було ув’язнено за їх переконання, повинні нараховувати надбавку до пенсії в розмірі 4 200 гривень. Крім того, з 2024 лютого їхні виплати будуть індексувати.

Пенсійні виплати за особливі заслуги перед Україною призначаються з дня звернення або з дня набуття права на неї. Також інші категорії громадян, які мають особливі заслуги перед державою, нараховуються надбавки від 23 до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. У випадку, якщо людина має право на декілька надбавок, то їй встановлять ту, що буде більшою. 

Як подати заяву на оформлення пенсії за заслуги перед Україною? Громадянин може відправити необхідні документи на адресу управління ПФУ в своєму регіоні (перелік за посиланням). Також можна подати заяву онлайн через портал електронних послуг ПФУ. Які документи потрібні:

  • Заява про встановлення пенсії особі, яка має особливі заслуги;
  • Документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • Довідка про реєстрацію місця проживання;
  • Копія сторінки паспорта, де прізвище, ім’я, по батькові особи зазначено українською мовою;
  • Копії документів, що підтверджують особливі заслуги особи;
  • Копії документів, що підтверджують трудовий стаж;
  • Копія довідки медико-соціальної експертної комісії про інвалідність – для осіб, визнаних інвалідами;
  • Довідка про вид та розмір отримуваної пенсії, а якщо особа працює – довідка про заробітну плату за минулий календарний рік.

Пенсія в Україні

Українці, які знаходяться в Польщі, тепер зможуть отримувати соціальні виплати та пенсії. Для цього потрібно подати заяву до Укрпошти (це можна зробити, зокрема, через офіційний портал компанії). Після обробки заяви переказ буде надісланий за адресою тимчасового проживання людини. Варто зазначити, що переказ буде одразу в злотих. 

При цьому громадянам, які отримують пенсії або пільги в Україні через Ощадбанк, доведеться пройти процедуру ідентифікації. Раніше це правило призупиняли через пандемію коронавіруса, але з 1 вересня, попередили в банку, громадяни повинні прийти до будь-якого відділення з паспортом та посвідченням.

“Нагадуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 637 від 05.11.2014 пенсіонерам — внутрішньо переміщеним особам, які мають електронне пенсійне посвідчення (ЕПП), та одержувачам соціальної (адресної) допомоги — внутрішньо переміщеним особам необхідно проходити фізичну ідентифікацію у Ощадбанку кожні шість місяців. До отримання ЕПП пенсіонери — внутрішньо переміщені особи повинні проходити фізичну ідентифікацію в будь-якому відділенні Ощадбанку кожні три місяці”, – повідомили представники фінустанови. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Українські пенсіонери можуть втратити пенсію: Рада схвалила законопроєкт
  • Українці можуть отримувати дві пенсії одночасно – кого це стосується
  • В Україні хочуть змінити правила індексації пенсій — як це вплине на виплати
  • Пенсіонери в Україні можуть отримати додаткові виплати від ООН: умови та розмір

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *