Хто з пенсіонерів може отримати виплати наперед: пояснення Кабміну

Українські пенсіонери, які виїжджають за кордон, мають право отримати виплати наперед. Це передбачено українським законодавством. Стало відомо, що треба робити, щоб отримати пенсію на декілька місяців вперед.

Це також передбачається Постановою Кабінету Міністрів України від 1999 року №1596 та Постановою Пенсійного фонду України від 2007 року №3-1. Таким чином, в Україні законодавство передбачає, що громадяни можуть отримати пенсію наперед. Це стосується тих громадян, які переїжджають за кордон на місце постійного проживання. В такому випадку виплати надаються одразу на шість місяців наперед.

Важливо, що відлік рахують з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Виплату здійснюють на пенсійний рахунок пенсіонера. Проте слід зазначити, що для отримання пенсії наперед потрібно заповнити відповідну заяву. Для цього потрібно звертатися до Пенсійного фонду України.

Які документи потрібно надати в Пенсійному фонді:

  • Заява про припинення виплати пенсії;
  • Закордонний паспорт з відповідним записом, який підтверджує виїзд на постійне проживання за кордон;
  • Талон про зняття реєстрації з місця постійного проживання в Україні. 

Подавати таку заяву можна особисто в будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду України. Також це можливо зробити через  законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом). Додаткову інформацію можна дізнатися за телефоном 0800503753 (гаряча лінія Пенсійного фонду України). 

Як отримати пенсію за кордоном?

Нещодавно стало відомо, що українці, які перебувають у Польщі, можуть отримувати пенсії. Для цього потрібно подати заяву щодо виплати нарахованої пенсії та соціальної допомоги. Документи потрібно надсилати на адресу: АТ “Укрпошта”, вул. Хрещатик, 22, м. Київ, 01001, Україна (JSC “Ukrposhta”, str. Khreshchatyk, 22, Kyiv, 01001, Ukraine). Після цього Укрпошта здійснить міжнародний грошовий переказ. Важливо, що пенсія буде перерахована одразу в злотих. В Укрпошті також пояснили, що  міжнародний поштовий переказ буде доставлено отримувачу у місяці, наступному за місяцем, в якому була надіслана заява.

Також раніше в Міністерстві соціальної політики пояснювали, чому люди з однаковим стажем, які вийшли на пенсію раніше, можуть отримувати менше за тих, хто почав отримувати пенсію нещодавно. За словами голови відомства Оксани Жолнович, це також може залежати від розміру заробітної плати. Адже саме з заробітної плати людина сплачує страхові внески, які і впливають на розмір майбутньої пенсії. 

“Коли ми сплачуємо страховий внесок, маємо не забувати, що ці гроші йдуть на пенсії наших бабусь і дідусів. Ні на що інше вони не витрачають. Наприклад, обслуговування Пенсійного фонду становить лише 5% від загальної суми. Це дуже невеликий відсоток, який ви не знайдете в жодному банку”, – підкреслила міністерка соціальної політики. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Хто з пенсіонерів отримає доплати у жовтні: розмір виплат
  • В Україні оновлять пенсійну систему: коли та що зміниться
  • В Україні введуть бальну систему нарахування пенсій: коли та як вона працюватиме
  • Шмигаль офіційно анонсував підвищення мінімальної зарплати у 2024 році

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *