Плюс 900 гривень до пенсії – українцям доступні нові надбавки, як отримати

Українські пенсіонери зможуть отримати нові надбавки. За рахунок доплат виплати громадян збільшаться. Проте така можливість доступна лише певним категоріям населення. 

Про це розповіли в Пенсійному фонді України. Зазначається, що пенсіонери в Україні можуть отримувати доплати за вік до 600 гривень. При цьому певні категорії пенсіонерів можуть отримувати додаткову допомогу до 900 гривень. Надбавки за вік надаються тим громадянам, в яких пенсія не перевищує 10 340 гривень. Додаткові виплати складають:

  • 570 гривень – старше 80 років;
  • 456 гривень – від 75 до 80 років;
  • 300 гривень – від 70 до 75 років.

Ці надбавки виплачуються незалежно від місця проживання громадянина. Додаткову допомогу виплачують щомісяця – разом з основною пенсією. При цьому зараз українці похилого віку, які є Вимушено переміщеними переселенцями, можуть отримати допомогу від 100 до 900 гривень до пенсії. 

Ці надбавки до 900 гривень від ООН доступні українцям похилого віку, пенсія в яких менш ніж 3 000 гривень на місяць. Тобто, якщо пенсія в громадянина 2 100 гривень – надбавка буде 900 гривень, а до виплати в розмірі 2 500 гривень – додадуть 500 гривень тощо.

Це стосується громадян, які проживають на територіях активних чи можливих бойових дій, а з березня 2023 року не отримували інших виплат від міжнародних фондів. На таку надбавку можна залишити заявку за посиланням на платформі “є Допомога”. 

Крім того, український уряд запровадив спеціальну доплату в розмірі 800 гривень. Ця надбавка доступна пенсіонерам, які старше 90 років. Йдеться про громадян, які або проживають самостійно, або потребують спеціального нагляду. Як отримати таку надбавку:

  • Звернутися до Управління соціального захисту населення*
  • Написати спеціальну заяву;
  • Надати паспорт, ідентифікаційний код, висновок лікарсько-консультативної комісії про потребу у допомозі;
  • Надати витяг з Пенсійного фонду щодо відсутності інших надбавок;
  • Після підтвердження права на виплати, надбавка автоматично нарахується.

Пенсія в Україні

Раніше міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, чи буде наступного року в Україні індексація пенсій. За її словами, перерахунок виплат пенсіонерам – це законна вимога. Цьогоріч попри повномасштабну війну в Україні перерахували виплати пенсіонерам. Проте є ймовірність, що наступного року це не станеться.

“Цьогоріч ми її зробили. Наступного року намагатимемося також, але складно сказати, що чекатиме нас на початку весни після ще однієї складної зими. Тому поки що плануємо, а життя покаже”, – зазначила Оксана Жолнович.

Кабінет міністрів України спростив важливу процедуру для пенсіонерів, які знаходяться за кордоном. Йдеться про ідентифікацію для отримання виплат. Тепер, щоб отримувати пенсію, українцям за кордоном достатньо звернутися до найближчого відділення їхнього банку та пройти верифікацію (надати документи, підтвердити особистість). Зробити це можна до кінця 2023 року. Якщо пенсіонер не проходить перевірку, то банк буде зобов’язаний повідомити про це ПФУ – і виплати можуть припинити.

Нагадаємо, раніше Пенсійний фонд України анонсував разові надбавки до Дня Незалежності України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *