Як малому бізнесу в Україні отримати мікрокредит чи грант на розвитку, – порада економіста Олександра Охріменка

Економіст Олександр Охріменко зазначає, що сьогодні український малий бізнес може отримати пільгові кредити та гранти. Йдеться не лише про державну програму кредитування 5-7-9, а й про гранти та мікрокредити, які надають наші європейські партнери.

“З одного боку, держава відміняє пільги для бізнесу, які були впроваджені на період військового стану. І одночасно рекомендує залучати пільгові кредити та гранти, щоб створювати нові робочі місця”, – сказав Олександр Охріменко. 

єРобота

Урядовий проект “єРобота” передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання. Він спрямований на активізацію підприємницької діяльності та стимулювання створення робочих місць. Проект включає 6 грантових програм, зокрема, українці зможуть отримати: 

  • мікрогранти для створення власного бізнесу;
  • гранти для розвитку переробного підприємства;
  • державне фінансування закладки саду;
  • кошти для розвитку тепличного господарства;
  • грант на реалізацію стартапу, у тому числі в сфері ІТ;
  • кошти на навчання ІТ-спеціальностям.

На порталі Дія можна надіслати заявку щодо отримання гранту на створення або розвиток власного бізнесу. За цією програмою можна отримати до 250 тис. грн.

За цією ж грантовою програмою ветерани можуть отримати фінансову підтримку від держави для старту або розвитку своєї справи. Наші захисники і захисниці, які мають бажання займатися підприємництвом, або ж розвивати свій бізнес після повернення до цивільного життя, зможуть отримати грант від 250 тис грн до 1 млн грн. Окрім того, другий з подружжя захисника зможе отримати грант 500 тис грн на розвиток сімейного бізнесу. Окрім того, отримувачі грантів зможуть безоплатно пройти навчання з питань підприємництва та отримати консультації у регіональних центрах зайнятості. Оформити цей грант також можна на порталі Дія. 

Інші можливості отримати гранти

Досить багато грантових програм на порталі EU4Business, це масштабна ініціатива від Європейського Союзу щодо підтримки українських компаній. На сайті організації можна дізнатися, як отримати грантові чи кредитні кошти, масштабувати бізнес та вийти на нові ринки. 

Крім того, слід переглядати новини Центрів підтримки підприємництва, сайти урядових органів, веб-ресурси різних НУО, майданчик представництва ЄС в Україні, а також відстежувати інші джерела. Наприклад, основний масив новин про проект бізнес-освіти «Гра в довгу», який призначений як для стартаперів, так і для досвідчених підприємців.

Як раніше повідомляв Інформатор, купувати валюту зі спекулятивною метою наразі не має сенсу, впевнений економіст Олександр Охріменко. На його думку, найближчі тижні курс обміну гривня/долар радикально мінятись не буде. Тому заробити на обмінних операціях не вийде. Натомість експерт називає більш цікаві інструменти для збереження власних заощаджень.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *