Чи відбудеться подовження Зернової угоди після 17 липня: прогноз Володимира Фесенка

На думку політолога Володимира Фесенка, найважливіша подія для України та світу, що відбудеться в найближчі дні – це питання подовження Зернової угоди. Її дія закінчується 17 липня. В закритому режимі тривають консультації та переговори про продовження дії транспортного коридору. Чим вони скінчаться? Можливі три варіанти розвитку подій.

Чому росія хоче завадити продовженню Зернової угоди

“Є великий ризик, що росія суто з політичних міркувань може призупинити дію Зернової угоди. Заяви про це з російського боку вже лунають. На це є кілька кілька причин. Особисто путін воліє продемонструвати свою жорсткість, рішучість. Всередині росії лунає багато критики на адресу Зернової угоди. На її припиненні наполягає умовна “партія війни” в рф. Після послаблення політичних позицій путіна в результаті пригожинського заколоту, для російського диктатора вкрай важливо показати свою силу та дієвість”, – каже Володимир Фесенко. 

Політолог додає, що крім цього Зернова угода для росії є інструментом шантажу світової спільноти та тиску на Україну, якій таким чином створюють економічні проблеми.

“Зернову угоду росія може розглядати як одну з тем майбутніх переговорів про завершення війни. Вивіз українського зерна росіяни можуть ставити в залежність від укладання мирної угоди, яка буде відповідати інтересами рф”, – каже Володимир Фесенко.

Три варіанти розвитку подій щодо забезпечення експорту українського збіжжя

Володимир Фесенко наводить три можливих сценарія розвитку подій: 

  • Росія може погодитись на подовження угоди, але на малий термін. Раніше угода укладалась на 4 місяці, потім – на 2, а зараз росія може продовжити її на 1 місяць. Це необхідно рф для збереження інструменту торгів та шантажу. Не виключаю, що під тиском Туреччини росія може погодитись на продовження угоди в останню мить.
  • Путін може відмовитися продовжувати Зернову угоду, а Ердоган може продовжити її одноосібно. Туреччина може продовжувати пропуск зерновозів та забезпечувати їх захист силами власного військового флоту. Нападати на турецькі кораблі росіяни не будуть. Очевидно, що росія не хоче сваритися з Туреччиною. Це можна побачити з їх реакції на повернення в Україну з Туреччини азовців. А також з реакції на інші заяви та дії Ердогана. Російські офіційні спікери публічно висловлюють невдоволення, аде за цим не слідує жодних дій. Туреччина наразі надзвичайно важливий партнер для рф. Але, не нападаючи безпосередньо на кораблі, росія може продовжити атаки на зернові термінали в Одесі та на українські порти на Чорному морі. тут є великий ризик.
  • Проміжний варіант. Росія заявить про припинення своєї участі в Зерновій угоді. Це буде символічним ПР-жестом. Але на практиці росія не заважатиме Туреччині здійснювати торгівлю зерном з України. Тобто якщо раніше зерновози йшли через Туреччину, де їх перевіряли росіяни, то далі Туреччина зможе сама закуповувати зерно в Україні та торгувати ним з іншими країнами. У цьому випадку можливе продовження символічних обстрілів Одеси. Але проводити їх будуть так, щоб не створювати загрози турецьким судам.

“Така гибрідність характерна для росії. Згадеємо, як росія заявила про те, що вона призупинила свою участь в угоді про обмеження стратегічних наступальних озброєнь та одночасно заявила, що буде виконивати прописані в ній норми. З Зерновою угодою може бути щось подібне”, – каже Володимир Фесенко.

Торги навколо Зернової угоди тривають

5 липня кремлівський речник Дмитро Пєсков заявив, що росія не прийняла остаточного рішення щодо продовження Зернової угоди. Раніше російська сторона неодноразово заявляла, що не бачить підстав для відновлення угоди після 17 липня через перешкоди для її власного експорту зерна та добрив. Але Пєсков сказав, що у Заходу ще є час вирішити ці питання. 

11 липня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш надіслав путіну листа, в якому запропонував продовжити Зернову угоду на кілька місяців, щоб дати час Євросоюзу підключити дочірню компанію Россєльхозбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT. 

Для продовження Зернової угоди рф висунула п’ять вимог:

  • підключення Россєльхозбанку до SWIFT,
  • скасування санкцій на постачання запчастин для сільгосптехніки,
  • відновлення роботи аміакопроводу “Тольятті-Одеса”,
  • скасування санкцій проти транспортування та страхування російських сільгоспвантажів,
  • розморожування активів. 

З 26 червня росіяни взагалі перестали проводити інспекції суден, що прямують до українських портів під завантаження. Тому в територіальних водах Туреччини заблоковано 29 суден, які могли б вивезти з України понад 1,4 млн тонн аграрної продукції. З початку липня з чорноморських портів вийшло лише шість суден із 215 тис. тонн агропродукції. Збитки, завдані Україні через простої кораблів у чергах зернового коридору, в Українській зерновій асоціації оцінили більш як у 1 млрд дол.

Україна розробила альтернативний план продовження експорту агропродукції на випадок припинення роботи зернового коридору. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. План включає розширення пропускної спроможності Дунайського регіону і нарощення можливостей з перевалки там зернових. Також триває введення в експлуатацію додаткових пунктів переходу і сухих портів на західному кордоні з Польщею та Румунією. Незважаючи на складнощі з експортом сільгосппродукції, Мінагрополітики сподівається, що у фінансовому плані показники будуть близькі до торішніх. Проте говорити про кінцеві ціни поки що зарано, адже вони змінюються щодня. 

Як раніше повідомляв Інформатор, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна прагне продовжити термін дії “зернової ініціативи”. Він хоче забезпечити діючі гарантії ще на три місяці.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *