Як найближчим часом зміниться обмінний курс гривні до долара: прогноз економіста Охріменка

На думку економіста Олександра Охріменка попри побоювання, що зниження облікової ставки НБУ з 25% до 22% з 28 липня майже не вплинуло на готівковий курс гривні. На його думку, чекати великих курсових коливань курсу гривні не варто. 

“Коли НБУ знизив облікову ставку, точилося дуже багато розмов про те, що це може вплинути на курс гривні до долара. На практиці ми побачили, що він дійсно трохи піднявся, потім опустився, але зрештою не змінився. Це ще раз підтверджує, що зниження облікової ставки ніяк не вплинуло на готівковий обмінний курс. Прогноз НБУ з цього приводу справдився. Тож, на українському валютному ринку спекулянтам робити нема чого. Але якщо ви дуже хочете погратись, придивіться до євро та до злотого. Там є свої нюанси, тож, можливо вдасться трішки заробити. Гратися з доларом зовсім не цікаво”, – сказав Олександр Охріменко.

Облікова ставка Національного банку України — один із монетарних інструментів, за допомогою якого Національний банк України встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових коштів; Закон України «Про Національний банк України». 

Як раніше повідомляв Інформатор, Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 25% до 22% з 28 липня. Це перше подібне рішення регулятора за понад рік. В НБУ зазначили, що попередні заходи регулятора сприяли пожвавленню конкуренції банків за строкові заощадження в гривні – банківські ставки за гривневими вкладами влітку продовжували підвищуватися. Окрім цього завдяки міжнародній допомозі посилилася спроможність НБУ забезпечувати стійкість курсу, що впливає і на оптимізм вкладників. Згідно з презентацією НБУ, облікова ставка в І кварталі 2024 року може бути знижена до 18%.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *