Як працюватиме національний роумінг після Перемоги України

Національний роумінг діятиме в Україні навіть після завершення воєнного стану. Про це в ефірі телемарафону розповів голова підкомітету електронного врядування Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Сергій Штепа. Крім цього, законопроект № 9463 передбачає можливість проводити спід-тести для покращення якості зв’язку, моніторити швидкість мобільного інтернету. Це дасть змогу покращити якість зв’язку по всій Україні. 

 

“Законопроект має на меті зробити постійним національний роумінг, запроваджений Міністерством цифрової трансформації на початку повномасштабного вторгнення рф. Нацроумінг надаватимуть мобільні оператори. Має бути покриття хоча б від одного з мобільних операторів. Абоненти інших зможуть безкоштовно приєднатися до базових станцій мережі саме цього оператора. Законопроект вводить новий показник якості мобільного зв’язку – швидкість Інтернету. Людина зможе виміряти її та надати інформацію регулятору. Законодавча ініціатива не потребує фінансування від державного бюджету”, – зазначив Сергій Штепа.

Законопроект № 9463 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень законодавства у сфері електронних комунікацій було внесено у Верховну Раду 6 серпня. Його автор – народний депутат Михайло Крячко. 10 серпня законопроєкт отримав висновок профільного комітету для включення до Порядку денного. 

Національний роумінг

У березні 2022 року В Україні запустили національний роумінг. Суть його полягала в тому, що якщо мережа оператора недоступна, можна перейти до мережі інших операторів. Як підключитися до мережі іншого оператора:

  • відключити автовибір мережі, на Android: налаштування – мобільна мережа (або підключення) – оператор, на iOS: параметри – стільникові дані – вибір мережі,
  • знайти та вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR або LIFECELL,
  • спробувати ще раз або вибрати іншу мережу,
  • перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS.

Щодня пробуйте повернутися (підключитися) до мережі оператора. Вручну або увімкнувши автовибір мережі. Тарифікація зберігається відповідно до тарифного плану вашого оператора.

Спід-тести — основа для перевірки і покращення якості зв’язку.

Законопроект № 9463 дасть змогу кожному українцю робити спід-тести і повідомляти державі, де є проблеми зі зв’язком. Це допоможе легше й швидше знаходити «білі плями» і стимулювати операторів покращити зв’язок. Швидкість мобільного інтернету офіційно стане одним із показників якості мобільного зв’язку. Так держава зможе перевіряти її рівень і впливати на його покращення. А українці — «зумитися» з колегами зі смартфона, публікувати відео в соцмережах чи обмінюватися файлами без Wi-Fi будь-де.

Раніше Інформатор повідомляв, чому під час блекауту інтернету немає навіть якщо є телефонний зв’язок.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *