Як працюватимуть лікарні в Україні під час блекаутів – відповідь МОЗ

У випадку блекаутів у кожній лікарні спрацьовуватиме генератор. Кожен заклад, який надає стаціонарну та екстрену медичну допомогу, має резервні джерела живлення. Крім того, 32 установи також обладнані сонячними панелями з інверторами та акумуляторами, які можуть накопичувати енергію.

Як повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України, через обстріли росією деякі території України перебувають в умовах блекауту чи аварійних відключень. Під час зимового періоду та опалювального сезону ця проблема загострюється. Це все впливає на можливість забезпечення стабільної роботи закладів медичної критичної інфраструктури.

На рівні країни створено координаційний штаб з оперативного реагування та забезпечення нормальних умов життєдіяльності населення під час можливих відключень електроенергії. Спираючись на тогорічний досвід, координаційним штабом вже підготовлено план дій у разі довготривалих відключень електроенергії. Зокрема, що стосується медичних закладів, то наразі кожна лікарня, яка надає спеціалізовану медичну допомогу та законтрактована із Нацслужбою здоров’я (НСЗУ), забезпечена щонайменше одним генератором. У разі блекаутів генератори дозволять забезпечити роботу операційних, кисневих станцій та критично важливого обладнання.

“Спираючись на тогорічний досвід, ми вже підготували план дій у разі довготривалих відключень електроенергії та узгодили його з іншими органами влади. Наша головна мета — це своєчасне реагування на всі надзвичайні ситуації, що відбуватимуться в медичних закладах. Тому сьогодні кожен медзаклад, який надає стаціонарну та екстрену медичну допомогу, має резервні джерела живлення. У разі проблем з електропостачанням або блекаутів в більшості медзакладів генератори спрацьовують автоматично — протягом кількох секунд”, – зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

Лікарні обладнали резервними джерелами живлення

З початку повномасштабного російського вторгнення 32 українські медзаклади також обладнали сонячними панелями з інверторами та акумуляторами, які можуть накопичувати енергію. Раніше МОЗ повідомляло, що в рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку “Зміцнення системи охорони здоровʼя та збереження життя” 200 медзакладів “первинки” будуть обладнані сонячними панелями та акумуляторами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Кабінет Міністрів готує важливе рішення для українців, які мають борги за електроенергію
  • Як уникнути стресу під час блекаутів: рекомендації від МОЗ
  • Грип, ковід чи кір: в МОЗ пояснили, що найбільше загрожує українцям цього сезону
  • Центр Незламні пропонує безкоштовне лікування рубців постраждалим від війни: як скористатися

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *