Кабмін України змінив правила щодо виплат соцдопомоги – хто отримає гроші

У Кабінеті міністрів прийняли постанову щодо разової грошової виплати до Дня Незалежності. Зокрема, тепер завдання Міністерства соціальної політики вказано таким чином: у сфері соціального захисту ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України в частині організації виплати їм до Дня Незалежності України разової грошової виплати.

Як повідомляє організація “Юридична сотня”, йдеться про постанову 945 від 5 вересня 2023 року. Документ передбачає деякі зміни щодо разової виплати до Дня Незалежності України. У Положенні про Міністерство у справах ветеранів України вказано: основним завданням відомства у формуванні та реалізації політики є надання довічних державних стипендій, щорічної виплати до Дня Незалежності України, разової грошової виплати (крім організації такої виплати).

Що стосується Положення про Національну соціальну сервісну службу, то тепер основним завданням вказана соціальна та професійна адаптація військовослужбовців, які звільняються, та звільнених з військової служби.

Виплати до Дня Незалежності 2023 були продовжені

Раніше в уряді ухвалили це рішення, яке передбачає продовження цих виплат до 1 листопада. При цьому ветерани війни та члени загиблих захисників та захисниць, які набули цього статусу до 24 серпня цього року, мають право звернутися за виплатою до 1 листопада. За словами директора Департаменту соціального захисту Мінветеранів Руслана Приходька, разова допомога до Дня Незалежності виплачується за особистим зверненням громадян. Звертатися потрібно до територіальних центрів Пенсійного Фонду України за зареєстрованим місцем проживання (або перебування). Також можна звертатися до Центрів надання адміністративних послуг. Для цього потрібно надати посвідчення (яке дає право на виплату), а також інформацію про поточний банківський рахунок. 

“Отже, якщо вам до 24 серпня був встановлений статус і видане відповідне посвідчення, але до 1 жовтня ви не отримаєте разову грошову виплату до Дня Незалежності України, зверніться, будь ласка, до 1 листопада до ПФУ або ЦНАП. Розміри та механізм проведення виплати разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законом України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2023 № 754”, – пояснив Приходько.

Слід нагадати, що такі виплати можуть отримати:

  • Особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудової травми та з інших причин – виплата від 2 700 до 3 100 (в залежності від групи інвалідності);
  •  Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків – виплата в розмірі 1 000 гривень;
  • Особи, які мають особливі заслуги перед Україною, – виплати в розмірі 3 100 гривень;
  •  Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яких встановлений згідно з пунктом 1 Ст. 10 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудової травми та з інших причин, які не одружилися вдруге – виплати в розмірі 650 гривень;
  • Члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – виплати в розмірі 1 000 гривень;
  • Учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – виплати в розмірі 450 гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Що робити переселенцям в Україні, щоб не призупинили виплати у разі відсутності під час перевірки місця проживання
  • Пенсія у зв’язку з втратою годувальника: на які виплати можуть розраховувати родичі
  • Безоплатний проїзд у громадському транспорті для військових: що робити, якщо відмовляють у перевезенні
  • Українці можуть отримати компенсацію за безкоштовне розміщення ВПО – як оформити виплати

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *